Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Konec únosů a vražd? Vláda se v Kolumbii dohodla s povstalci

Autor: jer, ČTK - 
24. listopadu 2016
18:29

Kolumbijská vláda a povstalci z FARC podepsali novou mírovou dohodu, jež má ukončit konflikt, který probíhá po desetiletí. První verzi odmítlo říjnové referendum.

Kolumbijská vláda a povstalci z organizace Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) ve čtvrtek v Bogotě podepsali novou mírovou dohodu, která má ukončit více než půlstoletý konflikt v zemi. Informují o tom světové tiskové agentury. Jde o druhou, upravenou verzi dohody. Tu první odmítli kolumbijští voliči v říjnovém referendu.

Novou dohodu, která byla dojednána 12. listopadu v Havaně, již vláda voličům k lidovému hlasování nepředloží. Schvalovat by ji měly zřejmě už příští týden obě komory parlamentu. Odpůrci původní dohody nesouhlasí ani s touto novou, která se podle nich jen málo liší od té první. Příznivci dokumentu však mají podle kolumbijských médií v parlamentu dost hlasů na to, aby dohoda prošla.

Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) jsou lidová armáda, která vznikla v 60. letech. Kolumbijskou vládou, USA i Evropskou unií je komunistická organizace označována jako teroristická. Často se totiž uchylovala k únosům a vraždám. Povstalci finance získávali také obchodem s drogami. Válka mezi vládními jednotkami a FARC si vyžádala statisíce obětí.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi