Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rusové na Krymu zadrželi svého exšpiona. Měl prý donášet Ukrajině

Ruská policie
Ruská policie  (Autor: Profimedia.cz - ilustrace)
Autor: pet - 
24. listopadu 2016
14:05

Ruská kontrarozvědka FSB na anektovaném Krymu zadržela bývalého příslušníka štábu ruské Černomořské flotily. Za údajnou špionáž ve prospěch Ukrajiny a velezradu mu hrozí trest až dvaceti let vězení. Oznámila to ve čtvrtek agentura TASS.

Ruská kontrarozvědka řekla, že zadržela ukrajinského tajného agenta, který shromažďoval informace o ruském černomořském loďstvu pro Kyjev v době, kdy pracoval jako tlumočník pro OSCE na monitorovací misi v Luhansku.

Luhansko je nejvýchodnějším oblastním centrem Ukrajiny, převážně je to ruskojazyčná Luhanská oblast, kde v dubnu 24. dubna 2014 vyhlásili samostatnou lidovou republiku (LPR).

Náběrové a špionážní aktivity

Šestak byl létě 2015 přijat ukrajinskou tajnou službou (SBU) jako agent s krycím jménem Svarog. Podle instrukcí z Ruska nashromáždil politické, sociální, ekonomické i vojenské informace. Citlivé údaje získal v Luhanské lidové republice, kde jako člen mezinárodní mise navštívil vládní agenturu i místo nasazení vládní vojenské milice.

Šestakov pak přeposlal zjištěné informace do Kyjeva. Přesněji sdělil údaje o pohybu vojenského materiálu, pracovní síly i telefonní čísla velitelů.

Ruská policie Ruská policie | archiv

Na podzim podal Šestakov další hlášení, tentokrát bylo o autotrasách a o veliteli kozáků v Luhansku, Pavlu Dryomovovi, který byl později zabit ukrajinskou informační službou. Dryomov zemřel v prosinci 2015 ve svém autě poté, co explodovalo.

Šestakov byl důležitý pro Ukrajinu nejen proto, že sháněl informace, ale i proto, že pomohl infiltrovat další mezinárodní mise do země.

Mírová mise jako krytí

Ruská rozvědka na základě materiálů získaných Šestakovem prohlásila, že Ukrajina nelegálně využila mise OSCE pro sběr informací určených k obraně lidové republiky. Obvinila ji také ze sabotáže a teroru.

S přihlédnutím k faktu, že Šestakovovy špionáže nepoškodily ruskou bezpečnost, byl propuštěn na Ukrajinu. Nicméně vstup na ruské území mu bude do budoucna odepřen.

istyl ( 24. listopadu 2016 14:31 )

Stejne, jako kdyby tenkrat u nas, v Sudetech, zatykali prislusnici SD nase obcany...

Zobrazit celou diskusi