Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemětřesení v Japonsku: 12 zraněných, tsunami a výpadek u jaderného paliva

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2016
12:17

Zemětřesení o síle 7,4 stupně, které postihlo v noci na dnešek severovýchod Japonska, si vyžádalo 12 lehce zraněných. Otřesy zastavily rychlovlaky šinkanzen, zrušeny byly i další vlakové spoje a řada letů. Otřesy zasáhly oblast prefektury Fukušima, kde mohutné zemětřesení a následná vlna cunami v roce 2011 zničily jadernou elektrárnu. Provozovatel jaderné elektrárny Fukušima společnost Tepco oznámila, že po nynějších otřesech krátce vypadl chladicí systém skladování vyhořelého paliva. Na pobřeží bylo tentokrát zaznamenáno jen menší cunami s vlnami vysokými maximálně 1,4 metru.

Epicentrum se nacházelo v moři asi 67 kilometrů severovýchodně od města Iwaki ve Fukušimské prefektuře, otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů.

Video  Záběry z letadla: Takhle se na Japonsko přilila první tsunami  - KameraOne
Video se připravuje ...

Úřady původně varovaly před vlnami o výšce až tři metry a vyzvaly 100.000 obyvatel pobřežních oblastí k evakuaci do výše položených míst, napsala agentura AFP. Hrozba se ale nakonec nevyplnila, ve fukušimské oblasti vlny dosáhly výšky kolem jednoho metru, nejvyšší byly u města Sendai v prefektuře Mijagi.

Japonská televize odvysílala záběry z postižené oblasti, na kterých je vidět zboží vypadané z regálů v obchodech na zem či knihy smetené z polic v knihovně. Žádné velké škody ale nebyly hlášeny, kromě požáru v rafinérii ve městě Iwaki. Uzavřené zůstaly dnes některé bankovní pobočky a obchody. Fukušimská automobilka Nissan podle agentury AFP uvedla, že na dnešní den přerušuje výrobu.

Takhle to v Japonsku vypadalo po dubnovém zemětřesení:

krutasbimbo ( 21. listopadu 2016 23:54 )

vlna je zatím do metru, to jde

111pavel111 ( 21. listopadu 2016 23:13 )

Za to může EET

Zobrazit celou diskusi