Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vrah britské poslankyně měl doma orlici s hákovým křížem. A články o Breivikovi

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2016
14:51

V domě Thomase Maira, obžalovaného z vraždy britské poslankyně Jo Coxové, policie našla ornament orlice s hákovým křížem a krajně pravicovou literaturu. Podle agentury Reuters to v pondělí zaznělo u soudu v Londýně, kde se koná proces s Mairem. Jednačtyřicetiletá členka Labouristické strany byla zabita týden před červnovým referendem o odchodu Británie z Evropské unie, proti kterému vystupovala.

Kromě nacistické literatury a dalších extremistických materiálů našli v bytě třiapadesátiletého Maira také novinové články o Coxové vystřižené z místního tisku. Byl mezi nimi i příspěvek, v němž poslankyně sama zdůvodňovala, proč chce, aby Británie zůstala v EU. Mezi výstřižky byly také články o norském extremistovi Andersi Behringu Breivikovi, který před pěti lety povraždil v Oslu a na ostrově Utöya 77 lidí.

Ornament orlice s hákovým křížem v pařátech stál na knihovně v jedné z ložnic Mairova domu.

Třiapadesátiletý nezaměstnaný Mair čelí obžalobě z vraždy, těžkého ublížení na zdraví a z držení zbraní. Mair podle státního zástupce tvrdí, že je nevinný. Soud s ním začal v polovině listopadu a trvat by měl asi tři týdny.

Blázen není

Vrah Coxovou postřelil a pobodal 16. června v jejím severoanglickém volebním okrsku v okamžiku, kdy se poslankyně chystala na setkání s občany v knihovně v Birstallu. Coxová následně v nemocnici svým zraněním podlehla. Vrah také vážně zranil sedmasedmdesátiletého muže, který se snažil Coxové pomoci. Mair podle svědků volal při útoku Britain First (Británie především).

Coxová podporovala setrvání Británie v Evropské unii a bojovala také za práva uprchlíků. Soud musí objasnit mimo jiné to, zda motivem vraždy byl krajně pravicový názor pachatele, který po zadržení řekl, že jeho jméno je „smrt zrádcům, svobodu Británii“. Obhajoba podle britského tisku nehodlá u soudu zpochybnit Mairovo duševní zdraví.

Vražda Coxové Británii šokovala. Řada komentátorů se domnívala, že tragédie by mohla přimět některé voliče, aby se v referendu postavili proti brexitu. Většina hlasujících ale nakonec požadovala odchod země z evropského společenství.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi