Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Černobyl má po 30 letech nový sarkofág. Konstrukce je vyšší než socha Svobody

Autor: ČTK, Alexandr Božilov - 
19. listopadu 2016
15:00

V Černobylu na severu Ukrajiny probíhá už čtvrtým dnem složitá operace přesunu nového obřího sarkofágu nad havarovaný čtvrtý energoblok. Jeho exploze v roce 1986 vyvolala největší katastrofu v dějinách jaderné energetiky. Přesun gigantické konstrukce, která je vyšší než socha Svobody a váží 36 tisíc tun, by měl být dokončen během soboty.

Nový kryt byl sestaven 327 metrů od reaktoru v méně radioaktivní zóně a tuto vzdálenost musel v průběhu čtyř dní překonat. Gigantický plášť se pohybuje pomocí hydraulických zvedáků, které konstrukci posunují o 60 centimetrů během jednoho „kroku“. Celkem by měl být kryt v pohybu 33 hodin čistého času.

Po dokončení operace bude kryt utěsněn speciálními hermetickými membránami tak, aby pod ním mohl být demontován dřívější „sarkofág“. Ten byl narychlo vyroben před 30 lety a podle odborníků už každou chvíli hrozil jeho kolaps. Kromě toho, že se kvůli jeho rychlé výrobě nebral ohled například na možnost zemětřesení, bylo v jeho střeše množství otvorů, kterými protékala voda a způsobovala korozi.

Největší konstrukci svého druhu na světě vyrobilo konsorcium francouzských firem. Po rozsáhlých přípravných pracích začala stavba v roce 2012. Vzhledem k obřím rozměrům byl kryt nejprve smontován do dvou částí, které se loni podařilo propojit a osadit jeřábem, který starý kryt demontuje.

Nová konstrukce stála 1,5 miliardy eur (přes 40 miliard korun) a má mít na rozdíl od svého předchůdce životnost sto let.

Nový obří kryt, který zakryl havarovaný energoblok. Nový obří kryt, který zakryl havarovaný energoblok. | ČTK, EPA, REUTERS

Příčinou katastrofy černobylské elektrárny byla zřejmě chyba personálu, který se pravděpodobně dopustil hrubého porušení bezpečnostních pravidel. Podle ukrajinských médií ale mnozí odborníci zároveň soudí, že podíl na neštěstí měla i chybná konstrukce sovětského reaktoru, o jehož nedostatcích nebyla obsluha informována.

Kolem místa tragédie vznikla třicetikilometrová neobyvatelná zóna. Radioaktivní stroncium 90 přestane být v zóně aktivní v roce 2214, cesium 127 v roce 2314. Izotop plutonia 239, který je podle odborníků hlavním zdrojem černobylského zamoření, přestane působit za 24 000 let. Výroba elektřiny v nepoškozených blocích elektrárny skončila až v roce 2000.

30 let od Černobylu v seriálu Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi