Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sex s nezletilými dívkami bude legální, když přijde svatba. Aspoň v Turecku

Autor: Alexandr Božilov - 
19. listopadu 2016
11:00

Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje prezidenta Erdogana přišla s kontroverzním návrhem zákona. Pokud ho poslanci schválí, mohl by osvobodit až tři tisíce mužů, kteří měli pohlavní styk s nezletilou dívkou. Ke zrušení trestu by stačilo, kdyby si pachatel svou oběť vzal.

Návrh zákona okamžitě vzbudil v Turecku bouřlivou diskuzi. Kritici se obávají toho, že zákon povede k růstu počtu sexuálního obtěžování dívek, kterým ještě nebylo 18 let. Vláda argumentuje tím, že jde o pokus, jak se vyrovnat s problémem dětských svateb v turecké společnosti.

Kabinet se tak snaží reagovat především na situaci v chudších oblastech, kde jsou dětské svatby časté a míra sexuálního obtěžování nezletilých dívek vysoká.

Nesmí jít o znásilnění

Omilostnění se má podle zákona vztahovat pouze na případy, kdy k sexu došlo ze strany dívky zcela dobrovolně, a nebyla k němu tedy donucena silou nebo výhrůžkou. V případě rozvodu, při kterém by byla vina na straně muže, by mohl zrušený trest znovu vstoupit v platnost.

Opozice v parlamentu návrh silně kritizuje. Podle ní budou dívky nuceny uzavírat sňatky proti své vůli a zákon by prý mohl povzbudit násilníky. Na Twitteru zástupci opozice protestují pod hashtagem #TecavuzMesrulastirilamaz – „znásilnění nesmí být legalizováno“.

Turecké ženy protestují proti kontroverznímu zákonu na slavném náměstí Taksim v Istanbulu. Turecké ženy protestují proti kontroverznímu zákonu na slavném náměstí Taksim v Istanbulu. | ČTK, EPA, REUTERS

„Když zavedete tuhle možnost skrze manželství, ty mladé dívky budou žít jako ve vězení celý svůj život,“ uvedl pro britský deník Telegraph poslanec hlavní opoziční strany Omer Suha Aldan.

Turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag návrh zákona označil za odpověď na „smutnou realitu“ dětských svateb v turecké konzervativní společnosti. Zdůraznil, že zákon cílí na přibližně tři tisíce případů, kdy měl muž dobrovolný pohlavní styk s nezletilou dívkou, kterou si chce vzít.

Otec ve vězení rodině nepomůže

Když se poté do tohoto neoficiálního svazku narodí dítě a lékař upozorní úřady, muž je ve většině případů poslán do vězení. To však uvrhne matku i s dítětem do těžké finanční situace,“ uvedl Bozdag v pátek na obrazovce národní televize.

Turecký prezident Recep Erdogan (vpravo) a ministr spravedlnosti Bekir Bozdag (vlevo) Turecký prezident Recep Erdogan (vpravo) a ministr spravedlnosti Bekir Bozdag (vlevo) | Reuters

BBC upozorňuje na skutečnost, že kontroverzní návrh zákona přichází v době, kdy se v Turecku stále zvyšuje počet útoků na ženy. Okolo 40 procent žen uvádí, že se setkalo se sexuálním nebo fyzickým obtěžováním. Statistiky také ukazují, že se mezi lety 2003 a 2010 zvedl počet zavražděných žen o 1400 procent.

O návrhu se hlasovalo už ve čtvrtek. Pro schválení zákona se ale nevyslovil dostatečný počet poslanců. Další hlasování je na programu v úterý. Pokud návrh skutečně projde parlamentem, dají se očekávat velké protesty především ve větších městech.

308win ( 19. listopadu 2016 23:46 )

Jedna nejmenovaná mocnost za mořem si bohužel přeje podobné Hovado na nejvyšším postu. ps. pedofil pedofilem zůstane a žádný zákon ho nepředělá.

hejhej ( 19. listopadu 2016 22:34 )

308win: Středověk!!!! Prznění dětí - to je ta jejich posr.aná muslimská " víra", zvěrstvo. A pitomec Horáček hlásá, že musíme respektovat jejich kulturu, náboženství a zvyky. Doufejme, že to hovado nebude nikdy prezidentem.

308win ( 19. listopadu 2016 12:51 )

Tohle přece nepatří do 21 století. Auž vůbec nee do Evropy. Vyhnat ten dobytek zpátky na pastvu do té jejich pouště!!!!!!!!!!!

prycsnima ( 19. listopadu 2016 12:01 )

 V německu píglujou oficielně nezletilé už dávno. Přes 1000 manželství s nezletilíma pod 15 let.(imigtanti s obřízkou a jejich zahalený mumie)

Zobrazit celou diskusi