Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V litevském parlamentu zakázali prodej alkoholu. Pro pití mají ale výjimku

Pivo, nebo víno?
Pivo, nebo víno?  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bkr - 
19. listopadu 2016
09:05

Vedení nově zvoleného litevského parlamentu se rozhodlo zakázat v prostorách zákonodárného sboru prodej alkoholu. Jedinou výjimkou, kdy se budou alkoholické nápoje smět v budově litevského Seimasu podávat, budou oficiální akce.

„Myslíme si, že Seimas není místem, kde by se měl požívat alkohol,“ zdůvodnila rozhodnutí předsednictva parlamentu jeho místopředsedkyně Rima Baškienéová z Unie rolníků a zelených (LVŽS).

Jednou z priorit LVŽS, která vytvoří spolu s dosud vládnoucími sociálními demokraty po říjnových volbách nový kabinet, je boj proti alkoholismu, který představuje problém hlavně na venkově, uvedla agentura DPA. V předvolební kampani LVŽS slibovala také zavedení státního monopolu na alkohol.

V Česku platí zákaz dva roky

Zákaz alkoholu v parlamentu neminul ani české poslance. Od 7. března 2014 je ve všech gastronomických a klubových zařízeních Poslanecké sněmovny prodej alkoholu zakázán v době probíhající schůze.

V Česku alhokol ve Sněmovně zakázal její šéf Jan Hamáček (ČSSD) poté, co věc prosazovala její místopředsedkyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi