Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

IKEA dala do obchoďáku syrský „byteček“. Přístřešek pomohl vybrat 600 milionů

Autor: tmp - 
18. listopadu 2016
18:20

Ukázkové byty výrobce nábytku IKEA znají z obchodních domů důvěrně i čeští zákazníci. Jenže lidé v Norsku se místo „vymazleného“ obývacího pokoje dočkali překvapení. V jedné buňce byl autentický domov konkrétní syrské rodiny. Tamní IKEA se ve spolupráci s Červeným křížem rozhodla přiblížit zákazníkům podmínky života ve válečné oblasti. A pomoci vybrat peníze na charitu pro zničenou zemi.

„Samozřejmě by bylo jednodušší, kdybychom jenom vylepili tapety, ale necítili bychom to stejně. Lidé, kteří unikli z války, nám říkali: ,Takhle to opravdu vypadá, tohle si pamatuji,‘“ řekl pro Adweek umělecký ředitel agentury POL, která pomáhala prostor instalovat.

25m2 SYRIA from POL on Vimeo.

Byt o velikosti 25 metrů čtverečných je autentickou kopií obydlí syrské matky čtyř dětí Rany, která nyní žije v Norsku a její obydlí se nacházelo v blízkosti hlavního města Damašku. „Když jsme museli uprchnout do této bezpečnější oblasti, neměli jsme peníze k pronajmutí lepšího místa. Neměli jsme peníze na nákup matrací, přikrývek ani oblečení pro děti,“ uvedla Rana pro Červený kříž.

Typické visačky tady nenabízejí informace o cenách produktů a jejich umístění v samoobslužném skladu. Místo toho se lidé jejich prostřednictvím mohou seznámit s životními podmínkami v Sýrii. A také informacemi o možné pomoci. Za dva týdny se podařilo vybrat na 23 milionů eur (621 milionů korun). Pokoj navštívilo zhruba 80 tisíc lidí.

„Uvědomili jsme si, že můžeme Norům zprostředkovat zkušenost. Umístění syrského domova vedle skandinávských domovů bylo samozřejmě odvážným krokem, ale ukázalo daleko jasněji než televizní reklamy, jak nezbytné je darovat a pomáhat,“ dodal umělecký ředitel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarypadlo ( 19. listopadu 2016 08:04 )

Nedal,Dáša by ho propleskla

naidka ( 18. listopadu 2016 21:24 )

Ještě měla IKEA vystavit vzor bytu/domu , ve kterém vděční Syřané odmítli v Evropě bydlet.

axapes ( 18. listopadu 2016 19:17 )

To je na blití!

illyria ( 18. listopadu 2016 18:46 )

 Kam jsme se to dostali, když se nás snaží vychovat nábytkářský krám? Kolik dala celá multimiliardová společnost? kolik její představenstvo? kolik její prezident?

Zobrazit celou diskusi