Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Stovky mešit rostou v Evropě za arabské peníze. Radikální islám v Kosovu sílí

Autor: ČTK, Alexandr Božilov - 
20. listopadu 2016
19:00

Kosovská policie oznámila, že minulý týden zabránila teroristickému útoku na izraelský fotbalový tým, který hrál v sousední Albánii. Zatčeno bylo několik desítek osob. Je území pár desítek kilometrů od hranic Evropské unie líhní džihádistů? A co stojí za radikální proměnou kosovské společnosti?

Kosovo má s rozmachem radikálního islámu obrovské problémy. Z oblasti, která v roce 2008 vyhlásila jednostrannou nezávislost na Srbsku, kterou mnoho států stále neuznává, přitom bývala poměrně liberální muslimská společnost. To se však v posledních letech výrazně změnilo.

Po vymanění se z vlivu Srbska, k čemuž zásadním způsobem přispělo také bombardování Jugoslávie jednotkami NATO v roce 1999, se Kosovo dostalo pod dočasnou správu OSN. Už v té době však do země začaly pronikat peníze ze Saúdské Arábie. Vliv země z Arabského poloostrova ještě zesílil po vyhlášení nezávislosti.

Od roku 2008 byly za saúdské peníze postaveny stovky mešit. Saúdové pomocí těchto investic šíří nebezpečnou formu islámu zvanou wahhábismus. Wahhábisté totiž sami sebe vidí jako jediné nositele pravého nezkaženého islámu, přičemž vyznavači ostatních islámských škol jsou těmi radikálnějšími jedinci označováni za nevěřící. Tato radikální forma islámu je zároveň státní ideologií Saúdské Arábie.

V roce 2015 zveřejnil server WikiLeaks Saúdské diplomatické depeše, které odhalují systém financování mešit, islámských center a Saúdy vyškolených kleriků pokrývající Asii, Austrálii, Afriku i Evropu. A v Kosovu se to daří vítečně.

Muslimové v jedné z mešit (ilustrační foto) Muslimové v jedné z mešit (ilustrační foto) | Profimedia.cz

Zahalených žen v ulicích přibývá

Obyvatelstvo, které kdysi od Osmanů převzalo islám spíše jako známku své identity a také jako vyjádření odporu k srbské pravoslavné církvi, začíná znatelně inklinovat k radikálnímu výkladu koránu.

Ulice metropole Prištiny brázdí stále více úplně zahalených žen. Výjimkou nejsou ani náboženské hlídky. Nejhůře se však saúdská proselytizace projevuje u mladých lidí. Podle odhadů úřadů přes 300 kosovských obyvatel odešlo do zahraničí, aby se připojili k Islámskému státu.

Vzhledem k tomu, že Kosovo má necelé dva miliony obyvatel, jedná se v přepočtu na počet obyvatel o nejvyšší číslo v Evropě. Úřady se sice snaží teroristické aktivity eliminovat, situaci pod kontrolou však nemají. A vzhledem k tomu, že EU počátkem května navrhla pro obyvatele Kosova bezvízový styk, je na poslední chvíli zmařený teroristický útok pořádným varováním.