Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volkswagen hromadně propustí 30 tisíc lidí. Hrozí vyhazovy i v Česku?

Autor: ČTK, Mii - 
18. listopadu 2016
10:18

Německá automobilka Volkswagen se rozhodla, že bude šetřit. Chce proto v příštích letech celosvětově zrušit 15 procent pracovních míst. Celkově jde o 30 000 míst do roku 2021, z čehož dvě třetiny se týkají Německa. Uvedl to v pátek deník Handelsblatt. Společnost chce díky plánu, který by vedení mělo představit už v pátek, ušetřit ročně 3,7 miliardy eur (100 miliard korun).

Koncern Volkswagen zaměstnává po celém světě kolem 610 000 lidí, přímo značka Volkswagen, které se aktuální plány týkají, zaměstnává přes 200 000 osob.

Škrty mají v Německu zahrnout především továrny společnosti v Emdenu, Wolfsburgu, Hannoveru, Salzgitteru, Braunschweigu a Kasselu. Pracovní místa se budou rušit i v Sasku. Celosvětově se pak počítá s rušením pracovních míst hlavně v Severní Americe a v Brazílii. 

Zároveň hodlá Volkswagen investovat vysoké částky do budoucnosti. Hlavní značka VW by měla v německých závodech v příštích pěti letech vynaložit 3,5 miliardy eur, zaměří se hlavně na výrobu elektrických vozů a na nové digitální aktivity. Díky tomu vznikne v Německu 9000 nových pracovních míst.

Dohoda o snižování nákladů a o investicích, kterou vedení uzavřelo se zástupci odborů, otevírá cestu pro vytvoření nové strategie, uvedl ředitel značky VW Herbert Diess. Tato strategie by měla být představena v nadcházejících týdnech, napsala agentura Reuters.

Generální ředitel skupiny Matthias Müller uvedl, že plán je „největším reformním balíčkem v historii hlavní značky“. Snižování počtu pracovních míst by mělo být založené na dobrovolném odchodu, třeba v podobě předčasného důchodu, a ne na propouštění. Díky snížení počtu zaměstnanců se má produktivita v německých závodech zlepšit o 25 procent.

Problém s emisemi

Koncern Volkswagen, který chce v příštích letech více investovat do rozvoje elektrických automobilů, výrazně postihl skandál s manipulací měření emisí. Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě nainstaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software, který manipulaci umožňuje. Při jízdě pak auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

Urovnání skandálu firmu přijde na mnoho miliard eur.

Koncern Volkswagen vlastní 12 značek. Patří mezi ně značky osobních aut Volkswagen (VW), Audi, Seat, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini a Porsche, nákladních MAN, Scania a užitkové vozy Volkswagen a motocykly Ducati.

deep_ass_flsting ( 18. listopadu 2016 11:21 )

To už je asi skoro jedno.

paul.hyena ( 18. listopadu 2016 11:13 )

Blesk má asi zase exkluzivní info, VW zveřejnil, že propustí 23 000 lidí, nikoliv 30 000.

moiaza ( 18. listopadu 2016 11:09 )

 Tato značka nikdy nebyla mou oblíbenou značkou.

Zobrazit celou diskusi