Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britská vláda se slepě řítí vpřed. Plán brexitu nemá, tvrdí uniklý dokument

Autor: abo, ČTK - 
15. listopadu 2016
14:23

Britská zpravodajská stanice BBC a deník The Times zveřejnily uniklý dokument, v němž se uvádí, že britská vláda nemá žádný celkový plán pro chystaný odchod z Evropské unie a kvůli rozporům uvnitř kabinetu se na něm nedokáže shodnout dříve než za půl roku. Mluvčí vlády ale popřel, že by údajné interní sdělení, připravené pro vládu nejmenovaným poradcem, bylo pravé. BBC s odvoláním na vládní zdroj uvedla, že jde o nevyžádanou zprávu jedné poradenské firmy.

Zpráva také uvádí, že jednotlivá ministerstva pracují na více než 500 projektech týkajících se takzvaného brexitu a vláda bude možná muset zaměstnat dalších 30 000 státních úředníků. Premiérku Theresu Mayovou dokument nazvaný Brexit Update kritizuje, že se snaží brexit zvládat sama.

„To není zpráva pro vládu a tvrzení v ní obsažená neuznáváme,“ uvedl vládní mluvčí, citovaný agenturou Reuters. „Vláda se soustředí na to, aby (odchod z Unie) co nejlépe zvládla a aby byl brexit úspěch,“ dodal. Rovněž britský ministr dopravy Chris Grayling řekl BBC, že „jeho zkušenost je úplně jiná“ a že vláda pracuje jako tým.

Zobrazit celou diskusi