Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obamová je opice na podpatcích, urážela úřednice. Starostka po výsknutí končí

Michelle Obamová je prý „opice na podpatcích“.
Michelle Obamová je prý „opice na podpatcích“.  (Autor: spoj Blesku)
Autor: Alexandr Božilov - 
15. listopadu 2016
23:50

O celoamerický skandál se postaralo malé městečko v Západní Virginii. Místní úřednice totiž na sociální síti zveřejnila rasistický příspěvek namířený proti dosluhující první dámě Michelle Obamové, což starostka Beverly Whalingová ocenila jako výborný nápad. Obě ženy čelily silnému tlaku veřejnosti, která žádala jejich rezignaci. A Whalingová se pak v úterý opravdu rozhodla ve funkci skončit.

Městečko Clay County plní stránky amerických deníků. Důvodem je rasistické vyjádření jedné z místních úřednic Pamely Ramseyové na adresu Michelle Obamové. Ramseyová na sociální síť Facebook publikovala komentář, ve kterém první dámu Spojených států nazvala „opicí na podpatcích“.

„Bude to příjemná změna, až budeme mít v Bílém domě stylovou, krásnou a důstojnou první dámu. Už mě unavuje dívat se na tu opici na podpatcích,“ zněl celý příspěvek městské úřednice. Se svou troškou do mlýna přispěchala také starostka městečka Beverly Whalingová, která pod příspěvek napsala: „Tak teď jsi mě dostala, Pam.“

Inkriminovaný příspěvek namířený proti současné první dámě Michelle Obamové Inkriminovaný příspěvek namířený proti současné první dámě Michelle Obamové | Facebook/Pamela Ramsey Taylor

Proti oběma ženám se téměř okamžitě zvedla vlna nevole. Příspěvek byl sice později smazán, před tím ho však stihly sdílet stovky lidí. Obě ženy se teď omlouvají. „Myslela jsem to tak, že mám radost ze změny v Bílém domě. Opravdu se moc omlouvám, pokud to způsobilo nějaké ošklivé pocity. Ti, kdo mě znají, vědí, že nejsem v žádném případě rasistka,“ uvedla starostka Whalingová pro Washington Post. Pak oznámila rezignaci.

Také autorka příspěvku se omluvila prostřednictvím svého facebookového profilu, kam napsala, že ji celá záležitost velice mrzí.

Autorka příspěvku Pamela Ramsey Taylor Autorka příspěvku Pamela Ramsey Taylor | Facebook/Pamela Ramsey Taylor

Jestli lítost a omluvy budou ženám něco platné, to se ještě uvidí. Každopádně petice za odvolání obou městských představitelek má již přes 14 tisíc podpisů, což je větší číslo než celková populace městečka.