Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Ruská stíhačka MiG-29 havarovala při přistání na loď. Pilot se katapultoval

Ruský letoun havaroval při pokusu o přistání na letadlové lodi.
Ruský letoun havaroval při pokusu o přistání na letadlové lodi.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
14. listopadu 2016
19:15

Ruský stíhací letoun MiG-29 se zřítil ve Středozemním moři při pokusu o přistání na palubě letadlové lodi Admirál Kuzněcov. Oznámila to v pondělí agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany. Pilot se úspěšně katapultoval a nezraněn byl dopraven na loď.

Letoun byl na cvičné misi a havárii způsobila technická porucha, uvedlo ministerstvo bez dalších podrobností. Stroj se zřítil několik kilometrů před ruským plavidlem, které je jedinou letadlovou lodí v arzenálu ruského námořnictva. „Pilotovo zdraví nic neohrožuje, je připraven k plnění dalších úkolů,“ citoval TASS armádní komuniké. Program letových operací přerušen nebyl.

Admirál Kuzněcov operuje ve východním Středomoří od počátku listopadu spolu s doprovodnými plavidly Petr Veliký, Severomorsk a Viceadmirál Kulakov. Ruská agentura Interfax minulý týden oznámila, že už několik dní nad Sýrií přelétávají letadla z letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která údajně mapují území a připravují útoky.

Podle západních expertů ruská letadlová loď, spuštěná na vodu v roce 1985, neodpovídá soudobým technickým řešením a pro bojové operace je nevyhovující. Jde o jedinou loď této třídy, protože sesterská loď Varjag nebyla nikdy dostavěna a byla prodána do Číny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi