Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bulharsko zvolilo do čela proruského prezidenta. Premiér tak podal demisi vlády

Autor: ČTK, Mii - 
14. listopadu 2016
10:16

Bulharský premiér Bojko Borisov v pondělí nabídl demisi své vlády. Reagoval tak na vítězství proruského kandidáta Rumena Radeva v nedělních prezidentských volbách. Své oznámení zaslal Borisov zákonodárcům v bulharském parlamentu.

Pád Borisovy vlády podle agentury Reuters nejspíš povede k měsícům politické nejistoty a pravděpodobně bude znamenat, že se v této balkánské zemi na jaře uskuteční předčasné parlamentní volby. 

Bulharský premiér již v neděli prohlásil, že pokud kandidát jeho strany v prezidentském klání prohraje, tak rezignuje. Radev porazil vládní proevropskou kandidátku Cecku Cačevovu rozdílem více než 20 procentních bodů. 

„Ve svém dopise poslancům premiér uvedl, že vláda bude nadále plnit své povinnosti až do zvolení nového kabinetu,“ stojí v pondělním prohlášení Borisovovy vlády.

Bývalý generál bulharského letectva Radev se na pět let ujme úřadu 22. ledna. Pravomoci prezidenta jsou podle bulharské ústavy značně omezené a hlava státu plní především reprezentativní funkci. Prezident nicméně může ovlivňovat postoj veřejnosti a vetovat zákony.

Zobrazit celou diskusi