Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Clintonová do vězení? Ještě to zvážím,“ řekl Trump a podpořil držení zbraní

Autor: ČTK, bud - 
14. listopadu 2016
08:05

Donald Trump vzal částečně zpátky svá slova o tom, že plánuje dostat svou soupeřku Hillary Clintonovou do vězení. Řekl také, že nebude napadat loňské rozhodnutí amerického nejvyššího soudu, které uzákonilo homosexuální svazky, jak dříve slíbil. Uvedl to ve vůbec prvním televizním rozhovoru po svém zvolení.

„Budu o tom přemýšlet. Nechci je zranit, jsou to dobří lidé,“ řekl Trump mimo jiné v rozhovoru pro televizi CBS. Reagoval tím na svá dřívější prohlášení, že by chtěl žalovat Hillary Clintonovou za to, že špatně nakládala s citlivými informace, a za to ji dostat do vězení. „Zavřete ji!“ zvolával ještě před několika týdny.

Nyní svá slova velmi mírní. Dokonce znovu vyjádřil Clintonové poklonu za to, jak vedla předvolební kampaň. „Je velmi silná a chytrá,“ uvedl Trump a nevyloučil, že si možná k jejímu muži Billu Clintonovi půjde pro radu.

Dále řekl, že nehodlá nijak zpochybňovat schválené sňatky gayů a leseb. Ty před časem legalizoval Nejvyšší soud. „Byl to Nejvyšší soud a ten rozhodl. Nemám s tím problém,“ řekl. Chtěl by také prosazovat volné držení zbraní, a to v mnohem větší míře než v minulosti. Uvedl, že je velkým stoupencem druhého dodatku americké ústavy, který občanům zaručuje právo pořídit si zbraň.

Další protesty proti volbám

Tisíce lidí opět v neděli večer vyšly do ulic měst po celých Spojených státech k další sérii protestů proti Trumpovi. Několik policistů bylo zraněno při zásazích proti odpůrcům obávajícím se možného ohrožení svých občanských práv či potlačování práv menšin spojených s nadcházející Trumpovou vládou. Několik desítek lidí bylo zadrženo, zatímco budoucí prezident vyzval Američany ke klidu.

Největší demonstrace proběhly v New Yorku a San Francisku, kde vyrazilo do ulic několik tisíc lidí. „Řekněme to nahlas, řekněme to jasně, imigranty u nás uvítáme krásně,“ skandovali lidé pochodující podél Trumpova mrakodrapu na Manhattanu.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

Podívejte se, jak v USA vypadají protesty proti zvolení Trumpa:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 14. listopadu 2016 10:39 )

 Clintonová je mi protivná. Už jen ten ksicht... Během kampaně se chovala jako cvičená opice. Američani nejsou tak pitomí, aby si toho nevšimli. A pořád narvaná v kalhotách. Nesnáším ženy, které se bojí sundat kalhoty.

asijo ( 14. listopadu 2016 10:06 )

Všichni chytli Havlovu nemoc,lhát a slibovat.

Zobrazit celou diskusi