Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češka o zemětřesení na Novém Zélandu: Lidé utíkali jen v pyžamu, země se stále chvěje

Autor: lm - 
14. listopadu 2016
10:01

Velmi silné zemětřesení zasáhlo v neděli Nový Zéland. Americká geologická služba USG severně od Christchurch naměřila dokonce 7,8 stupně Richterovy stupnice. Na místě jsou i Češi, další krajanka nyní popsala, jak to na Novém Zéland vypadá.

Nový Zéland v neděli zasáhlo mimořádně silné zemětřesení, které vyvolalo menší přívalovou vlnu cunami. Otřesy podle americké geologické služby USGS dosáhly síly 7,8 stupně. Premiér John Key uvedl, že zemětřesení si vyžádalo nejméně dva lidské životy. 

O tom, jak silné zemětřesení bylo, vypovídají i zpovědi Čechů žijících na Novém Zélandu. „Dům je jak z karet. Úplně cejtím, jak se všechno vlní, zdi, podlaha, skříně. Zhluboka dejchám a říkám: 'Já se bojím.... já se bojím!' Hlavou vám prolítne tolik věcí. Hlavně nevíte co dělat. Pořád čekáte, že to přestane... a ono pořád nic,“ popisuje nedělní noc na svém blogu Češka Lenka. „Venku slyšíme strašnej rachot, křičící lidi, kteří vybíhají bosky v pyžamech ven ze svých postarších domků, které nás obklopují,“ pokračuje.

Jedním otřesením to ale neskončilo, země se tu chvěje nadále. „Každých pět minut to tady drnčí. Na Facebooku zjišťuju, že někteří z mých přátel, kteří žijí v centru, mají totálně zničené byty. Vytrhané zdi ze základů 2-3 cm mimo. Vodu crčící ze stropů, všechno vyplavený,“ uvádí Češka. „Zjišťujeme, jak děsivé je to v centru - mnoho rozbitých výloh, lidé bez domova,“ dodává k situaci v centru.

Silné zemětřesení zaskočilo i Novozélanďany, mobilní sítě se rychle přetížily a došlo k výpadkům proudu. „Ležíme v posteli, už je 2:30 ráno a my koukáme do tmy a posloucháme stále neutichající sirény, drnkání dveří, které se ozývá minimálně každých 5 minut, sem tam když přijde větší otřes, tak se mi stáhne žaludek. Posloucháme rádio a kroutíme hlavou nad idioty, kteří se při tsunami varování vydávají na pláž - asi se ve tmě podívat na velké vlny či co,“ diví se Lenka.

Nový Zéland v pondělí zasáhly následné otřesy o síle 6,2 stupně. Stejně jako první úder živlu zasáhly zejména východní pobřeží méně obydleného Jižního ostrova v okolí města Christchurch. Poškozeny jsou desítky domů nejen přímo v této oblasti, ale i v metropoli Wellingtonu ležící na Severním ostrově, uvedla místní média. Škody podle premiéra Johna Keye dosáhnou nejméně několika miliard novozélandských dolarů.

Zobrazit celou diskusi