Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češka v zemětřesení na Zélandu: „Jako hrozná kocovina,“ popsala úprk z hotelu

Autor: bru/ČTK, zst - 
13. listopadu 2016
17:44

Mimořádně silné zemětřesení zaznamenala v sobotu americká geologická služba USGS asi 90 kilometrů severovýchodně od novozélandského města Christchurch. Otřesy dosáhly síly 7,4 stupně Richterovy stupnice. Na místě jsou i Češi.

Přímo v místě, kde zemětřesení udeřilo, je i Češka Eva Hanáková, kterou otřesy probudily v hotelovém pokoji. „Prostě se probudíte a hýbe se s váma celá postel, podlaha, nemůžete pořádně jít. Lítáte ze strany na stranu,“ popsala to první, co viděla, když otevřela oči. Žádné zemětřesení ještě nezažila, teď se rovnou ocitla v jednom z nejsilnějších, kterých bývá jen pár do roka.

„Úplně se třásla celá budova. Bylo to jako, když máte kocovinu úplně hroznou. Vlastně se to sunulo ze strany na stranu ten hotel,“ řekla pro Blesk.cz Hanáková.

Sirény a úprk z osmého patra na ulici

„Padaly věci. Já jsem si vzala jen na sebe bundu a všichni jsme utíkali dolů do lobby. Potom se ozvaly sirény a alarmy. Všichni jsme letěli po schodech dolů,“ popisuje Češka.

„Vyšli jsme ven, kde jsme čekali asi deset minut. Pak nás nahnali zase dovnitř s tím, že ten patnáctipatrový hotel je na zemětřesení stavěný a že je podle nich bezpečnější být uvnitř než venku,“ vypráví dál.

Lidé čekají v přízemí hotelu. Bojí se dalších otřesů. Lidé čekají v přízemí hotelu. Bojí se dalších otřesů. | Twitter Eva Hanáková
„Přišly i další, už mnohem menší otřesy. Už to bylo asi dvakrát nebo třikrát. Teď si myslím, že spoustu lidí bude čekat, jestli přijde ještě něco dalšího, nebo ne,“ popsala nejistotu Eva.

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichém oceánu, zemětřesení jsou zde častá. Zatím poslední o síle 7,1 stupně postihlo ostrovy počátkem září. Téměř čtyřistatisícový Christchurch zasáhlo mocné zemětřesení i letos v únoru, několik lidí bylo zraněno.

Kolik Čechů je v oblasti?

To zatím není jasné. „Jsme v kontaktu s generálním konzulátem v Sydney. Nemáme zatím údaje o obětech. Ani se na zastupitelský úřad neobrátili žádní Češi v nouzi,“ řekla pro Blesk.cz Irena Valentová z ministerstva zahraničních věcí.

Hrozí vlna cunami

Zemětřesení bylo podle USGS mělké, ohnisko otřesů leželo jen asi deset kilometrů pod zemí. Otřesy, které byly údajně cítit po celé zemi od Aucklandu na severu země až po Dunedin na jihu, byly zaznamenány po půlnoci z neděle na pondělí místního času (dnes po poledni SEČ).

Novozélandská civilní obrana doporučila občanům žijícím na východním pobřeží, aby se kvůli hrozbě přívalové vlny cunami uchýlili do výše položených míst nebo do vnitrozemí, vydali také manuál, jak se po zemětřesení chovat.

Velká katastrofa zasáhla Christchurch v únoru 2011. Otřesy o síle 6,3 stupně tehdy zabily 183 lidí a srovnaly se zemí velkou část města, včetně katedrály. Následky jsou ve městě patrné dodnes.

krtekzhor ( 13. listopadu 2016 16:39 )

spíš šest ku-rev

prezny ( 13. listopadu 2016 15:55 )

Podle Pravidel českého pravopisu by se jako základní měla užívat forma cunami, forma tsunami odpovídá anglickému zápisu. Novější příručky, např. Nový akademický slovník cizích slov už uvádějí obě podoby, cunami i tsunami.

mstitelka ( 13. listopadu 2016 15:42 )

 WTF?! ,,Cunami", to jako vážně??

Zobrazit celou diskusi