Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Mramor, zlato a hedvábí. Air Force One je proti Trumpovu letadlu "dobytčák". Kvůli bezpečí musí přesedlat

Autor: els - 
12. listopadu 2016
07:20

Čerstvě zvolený americký prezident Donald Trump se brzy bude muset vzdát svého luxusního letadla. 20. ledna, kdy bude slavnostně uveden do své nové funkce, přesedlá na Air Force One. Jeho Boeing 757, kterému miliardář přezdívá T-Bird, sice přesahuje prezidentský speciál po stránce luxusu, v bezpečnostních opatřeních však zaostává.

Ve čtvrtek se Donald Trump setkal v Bílém domě s dosluhujícím prezidentem Barackem Obamou. Do Washingtonu přiletěl svým osobním letadlem, které si pořídil v roce 2011.

Bude se ho však muset velmi brzy vzdát, neboť jako americký prezident na zahraniční cesty létá prezidentským letounem Air Force One. Ten však zdaleka nedosahuje svým vybavením na Trumpovo přepychové letadlo.

Trump se ve svém letadle může těšit z plazmového domácího kina, zvukového systému, který se hravě vyrovná těm z hollywoodských kin, hedvábím potažených sedaček a polštářů, na nichž nechybí vyšitý rodinný znak, či z mramorové koupelny.

Jeho letadlo se také může pyšnit unikátními bezpečnostními pásy, které mají přezky potaženy 24karátovým zlatem. Tento přepych teď musí vyměnit za bezpečí.

V letadle Air Force One je totiž dbáno více na bezpečnost hlavy státu než na jeho pohodlí. Toto letadlo může sloužit i jako bojová základna v době válečného konfliktu, živelní katastrofy či jiného ohrožení země. Letadlo je vybaveno speciálně zabezpečeným komunikačním zařízením a elektronika na palubě je navržena tak, aby vydržela i elektromagnetickou vlnu.

Kromě toho je na palubě letadla lékařská ordinace a operační sál. Letadlo nese na svém boku nápis United States of America a na ocase je umístěna prezidentská standarta.

Trump se však může v prezidentském boeingu 747 těšit na vyšší rychlost. Toto letadlo je totiž schopné vyvinout rychlost až 563 mph (mil za hodinu), kdežto Trumpův T-Bird může letět pouze 500 mph.

meverickx ( 12. listopadu 2016 12:11 )

Mám trošku obavy aby to slavné Air Force One s ním a celou rodinou a teamem nespadlo .,,. A pak už to jen svíst na Rusko a jsme zase tam kde jsme nechtěli být

kadlicek ( 12. listopadu 2016 10:07 )

Já myslím, že bude brzy litovat, že ho zvolili. Nejen, že si bude připadat v AirForceOne, jako v ňákej turistickej třídě, ale eště se ze své rezidence bude muset přestěhovat do státního bytu v nějakém Bílém domku... a to eště po bůhvíjaké černošské rodině, takže to tam nejspíš bude pěkně "vybydlené" a všude plno smradu, hmyzu a všelijakých breberek.

lecram ( 12. listopadu 2016 09:54 )

 Je tam toho, vsak aj nas uzernicky prezident kyska ma lietadlo a na viken sa vozi vladnym specialom...

Zobrazit celou diskusi