Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Londýně vykolejila tramvaj: Sedm mrtvých a nejméně 50 zraněných

Autor: lm - 
9. listopadu 2016
13:28

Na předměstí Londýna, v Croydonu v ranní špičce vykolejila tramvaj plná lidí. Zranilo se přes 50 cestujících a několik jich zůstalo v převráceném vozidle uvězněno. Podle policie zahynulo sedm lidí.

Policie již v rámci vyšetřování zadržela dvaačtyřicetiletého řidiče tramvaje kvůli podezření ze spáchání trestného činu zabití. Příčinu tragédie policisté zatím neupřesnili, nehoda se stala za silné bouřky. Jak nicméně uvedli vyšetřovatelé, vypadá to, že tramvaj jela mnohem vyšší rychlostí, než je povoleno.

Tramvaj havarovala ve čtvrti Croydon krátce po 06:00 místního času (07:00 SEČ) u stanice Sandilands, upřesnila záchranná služba. "Ošetřili jsme mnoho pacientů a více než 50 jsme jich převezli do nemocnice St George," řekl krátce po nehodě mluvčí londýnské záchranné služby.

"Mé myšlenky a modlitby patří všem, které nějakým způsobem postihla ta strašná nehoda, jež se stala tramvaji v Croydonu," prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Rodinám obětí a zraněných vyjádřil soustrast i londýnský starosta Sadiq Khan.

"Na základě informací koronera můžeme potvrdit, že v důsledku této nehody přišlo o život nejméně sedm lidí," uvedl policista Adrian Hanstock. "Naši důstojníci budou neúnavně pracovat, aby je formálně identifikovali a poskytli péči a podporu jejich rodinám," dodal. 

Dvoudílná tramvajová souprava z dosud nejasných důvodů vykolejila a převrátila se na bok před podjezdem. Na místě zasahovalo osm hasičských vozů a čtyři speciální jednotky záchranářů. Hasiči okamžitě vyprostili mnoho lidí, dvě osoby zůstaly dlouho v havarované tramvaji zaklíněny, řekl představitel tramvajové dopravy. Osm osob utrpělo vážné či život ohrožující zranění.

"Slyšela jsem obrovskou ránu... a pak křik, za chvíli přijely záchranky," citovala agentura AP třiadvacetiletou místní obyvatelku Hannah Collierovou. "Začali vynášet zraněné, někteří z nich byli zraněni velmi vážně," dodala.

Jediná tramvajová linka v Londýně je v provozu od května 2000, a to z Wimbledonu do Beckenham Junction, Elmers End a New Addington přes Croydon. Je dlouhá 28 kilometrů a má celkem 39 zastávek. Ročně ji využijí miliony cestujících. Dnešní nehoda je prvním podobným tramvajovým incidentem s oběťmi od 50. let minulého století, uvedla BBC.

Croydon leží asi 15 kilometrů jižně od centrální londýnské čtvrti Charing Cross. Je součástí takzvaného velkého Londýna a je považován za nejlidnatější londýnský obvod. Sídlí tam největší kancelářské komplexy a maloobchodní centra jižní Anglie mimo centrum Londýna.

Zobrazit celou diskusi