Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby v USA ONLINE: Clintonová lituje porážky, proti Trumpovi protestují

Autor: bud, ČTK, kal, abo, všm - 
9. listopadu 2016
21:31

45. prezidentem Spojených států bude republikán Donald Trump. Svým podporovatelům v New Yorku ve středu ráno oznámil, že mu k výhře telefonicky pogratulovala jeho demokratická rivalka Hillary Clintonová. Sama Clintonová před kamery přišla až s dlouhým odstupem. Přiznala, že porážka jí bude dlouho bolet. Trumpovo vítězství udělalo radost českému exprezidentovi Václavu Klausovi. Jeho nástupce Miloš Zeman oznámil, že nově zvolenému prezidentovi pogratuloval a pozval ho do Česka. Blesk.cz nabízí ze světové události číslo 1 online zpravodajství.

Anketa
Máte z vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách radost?
počet hlasujících: 11083
Anketa
Máte z vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách radost?
Ano.
67 %
Ne.
33 %
počet hlasujících: 11083

Volby v USA 2016
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
23:30
9. 11. 2016

Překvapivé vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách rozkolísalo finanční trhy po celém světě. Akcie na zprávu nejprve zareagovaly mohutným propadem, později ale ztráty smazaly a hlavní indexy amerických akcií obchodování rovnou zahájily růstem. Ztráty smazal i dolar, zatímco zlato, o které bývá zájem právě v době politické a ekonomické nejistoty, počáteční zisky odevzdalo. Děkujeme, že jste s námi sledovali výsledky voleb, pro dnešek je to vše.

23:06
9. 11. 2016

Mexický prezident Enrique Peña Nieto poblahopřál Donaldu Trumpovi k vítězství v amerických prezidentských volbách a uvedl, že je připraven se svým novým kolegou spolupracovat. Šéfka mexické diplomacie Claudia Ruizová označila vztahy s USA za strategické. Mexiko podle ní ale bude nadále prosazovat volný obchod a nechystá se platit ani budovat mezi oběma zeměmi zeď, kterou Trump navrhoval ve své předvolební kampani.

22:20
9. 11. 2016

K výsledku amerických voleb se vyjádřila na sociální síti i  bývalá ministryně zahraničních věcí USA a historicky první žena v tomto úřadu Madeleine Albrightová. Amerika podle ní musí jít kupředu, ale nemůže nechat umlčet hlasy voličů podél cesty. Připojila k němu i hashtag #StrongerTogether, kterým vyjadřovali lidé podporu Hillary Clintonové, a citát bývalého českého prezidenta Václava Havla. Její status sdílel i americký velvyslanec v České republice Andrew Schapiro.

21:49
9. 11. 2016

Zvolení Donalda Trumpa do funkce prezidenta Spojených států není pro Ameriku a její ústavu nic jiného než tragédií. Trumpovo vítězství poukazuje na úspěch nativismu, autoritářství, rasismu a nenávisti k ženám ve Spojených státech a ve světě. Jeho šokující vítězství a nástup do funkce prezidenta bude odpornou událostí v dějinách Spojených států a liberální demokracie, myslí si David Remnick z listu The New Yorker.

21:28
9. 11. 2016

Po vyhlášení vítězství republikánského kandidádat Donalda Trumpa propukly protesty a násilnosti. V Oaklandu na předměstí kalifornského San Franciska dav spálil Trumpovu figurínu, zapálil odpadky a pneumatiky a rozbíjel výlohy obchodů. Protesty uspořádali rovněž studenti Kalifornské univerzity v nedalekém Berkeley. Asi 1500 jich společně s pedagogy vyšlo do ulic. Kalifornie patří k baštám demokratů, jejich kandidátka Hillary Clintonová v nejlidnatějším státě USA jasně zvítězila.

21:00
9. 11. 2016

Statistika amerických voleb na základě náboženství voličů:

20:54
9. 11. 2016

„Ať je prezidentem ten, nebo ten, existuje tolik věcí, které Spojené státy a Evropskou unii spojují, že není možné tento vztah z rozčílení – a proč se vlastně rozčilujeme, když hlasuje lid – začít nově uspořádávat,“ prohlásil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v projevu k výročí pádu berlínské zdi. „Ne, zůstaneme partnery, protože svět potřebuje úzkou soudržnost mezi Spojenými státy americkými a evropským kontinentem,“ poznamenal dále.

20:37
9. 11. 2016

Kandidáti, kteří se spolu s Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou rovněž účastnili amerických prezidentských voleb, pomohli v klíčových státech odlivem voličských hlasů k vítězství republikánského kandidáta nad jeho demokratickou soupeřkou. Vyplývá to z výsledků voleb zveřejněných americkými volebními komisemi. Například konečné výsledky z klíčové Floridy ukazují, že Trump zde porazil Clintonovou rozdílem zhruba 120 tisíc hlasů a zajistil si tak všech 29 floridských volitelů a zároveň cestu k celkovému vítězství. Kandidát libertariánů Gary Johnson přitom na Floridě dostal přes 200 tisíc hlasů a zástupkyně Zelených Jill Steinová téměř 65 tisíc. 

20:23
9. 11. 2016

Ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), který má americké občanství, překvapilo, že už i v USA více než seriózní program a ověřitelné výroky rozhoduje bezostyšný populismus. „Nezbývá než doufat, že skutečné kroky nového prezidenta budou mít daleko k jeho kampani, třeba i díky zkušeným politickým profesionálům, kterými se snad ve své exekutivě obklopí,“ sdělil ministr.

20:00
9. 11. 2016

Američany žijící v České republice, nebo Čechy s americkým občanstvím, vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách překvapilo. Někteří výsledek označují za šok, další doufají, že se Trump ve funkci bude chovat jinak než při volební kampani. 

19:49
9. 11. 2016

Barack Obama po volbách hovořil i s neúspěšnou demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou. „Jsem na ni hrdý, mnoho Američanů k ní vzhlíží,“ dodal. Její kandidatura a nominace vyslala podle Obamy vzkaz dívkám po celé zemi, že „mohou dosáhnout nejvyšších pater politiky“. Jak dodal, je přesvědčený, že Clintonová a její manžel, exprezident Bill Clinton, budou pokračovat ve skvělé práci pro lidi po celém světě.

19:24
9. 11. 2016

Světové ceny ropy postupně smazaly počáteční ztráty, které utrpěly v reakci na vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Během odpoledne už tak ropa znovu zdražovala. Trh oživil po šoku z nečekaného výsledku voleb spolu se stabilizací na ostatních finančních trzích.

19:11
9. 11. 2016

Jelikož Trump nemá mnoho politických zkušeností, je těžké jeho zahraniční politiku předpovídat. Nejpravděpodobnější však podle listu The Washington Post  je, že se bude držet toho, co slíbil během kampaně. Řekl, že hodlá změnit způsob, jakým Spojené státy přistupují k Rusku, Blízkému východu, Evropě i k Asii.

18:54
9. 11. 2016

Zprávy o vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách byly s obavami přijaty na Kubě, s níž vláda Baracka Obamy po více než půlstoletí obnovila loni diplomatické styky. Uvedla to agentura AP. Trump během kampaně prohlašoval, že by dohody o normalizaci vztahů zrušil, pokud kubánský režim prezidenta Raúla Castra nedá lidem na ostrově více politických svobod.

18:47
9. 11. 2016

Druhá největší americká automobilka Ford Motor slíbila, že bude spolupracovat s nově zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem, a pogratulovala mu k vítězství v úterních volbách. Trump firmu během předvolební kampaně ostře kritizoval za plán přemístit významnou část produkce do Mexika. „Souhlasíme s panem Trumpem, že je opravdu důležité sjednotit zemi, a chceme společně pracovat na podpoře hospodářského růstu a tvorby pracovních míst,“ uvedla mluvčí Fordu Christin Bakerová.

18:39
9. 11. 2016

„Ta úžasná cesta, na které jako Američané jsme, prostě pokračuje a těším se, že budu moci udělat vše pro to, aby další prezident ve svém úsilí byl také úspěšný,“ uzavřel Barack Obama.

18.35
9. 11. 2016

„Spousta našich spoluobčanů dnes jásá, Jiní jásají o něco méně, ale to je demokracie. Občas je hlasitá, ne vždy je vyloženě inspirativní, ale pro mladé lidi, kteří se zapojili do politiky poprvé ve svém životě a možná jsou zklamaní výsledkem, chtěl bych vám říci, že musíte zůstat optimističtí a nemyslete si, že nemůžete něco změnit. Stojí za to bojovat o svá práva,“ pokračoval Barack Obama.

18:33
9. 11. 2016

Barack Obama požádal svůj tým, aby předání moci bylo co nejplynulejší. „Nejsme v první řadě demokraté nebo republikáni. V první řadě jsme Američany. Chceme to, co je nejlepší pro naše země. To jsem slyšel od samotného pana Trumpa včera večer a říkal to, i když se mnou hovořil,“ uvedl v projevu z Růžové zahrady Bílého domu.

18:25
9. 11. 2016

Hillary Clintonová se po 16 letech může stát další neúspěšnou uchazečkou o Bílý dům, která navzdory svému celkovému nezdaru nashromáždí v absolutních číslech větší počet hlasů než její soupeř. Po sečtení výrazné většiny odevzdaných voličských lístků ve všech amerických státech má Clintonová nad Trumpem náskok téměř 200 tisíc. 

18:18
9. 11. 2016

K vítězství v amerických prezidentských volbách Donaldu Trumpovi poblahopřál i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Zároveň vyzval USA, aby pokračovaly v mezinárodní spolupráci, včetně boje proti klimatickým změnám a proti porušování lidských práv.

17:54
9. 11. 2016

Musíme zajistit, aby byl respektován zákon, rovná práva pro menšiny i svoboda vyznání, prohlásila Clintonová. Amerika musí dát šanci všem, řekla. „Požehnej vám Bůh, jako i celým Spojeným státům,“ zakončila projev bývalá první dáma.

17:48
9. 11. 2016

„Donald Trump bude naším prezidentem, jsme mu zavázáni otevřenou myslí,“ tvrdí Clintonová. Pracujme dál, vyzvala také Američany.

17:42
9. 11. 2016

„Včera večer jsem pogratulovala Donaldu Trumpovi a nabídla jsem mu spolupráci. Není to výsledek, který jsme si přáli. Mrzí mě, že jsem nevyhrála volby,“ řekla Clintonová.

17:40
9. 11. 2016

Hillary Clintonová v doprovodu manžela Billa přišla okomentovat výsledky prezidentských voleb.

17:15
9. 11. 2016

Dolar smazal počáteční ztráty způsobené překvapivým výsledkem prezidentských voleb v USA. Dolarový index je nad 98,30 bodu, nejvýše od 1. listopadu.

 
16:55
9. 11. 2016

Nečekané vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách dopadlo obzvlášť tvrdě na mexické finanční trhy. Kurz pesa se dnes v obavách z hluboké nejistoty a z možných střetů této latinskoamerické země s mocným sousedem propadl o více než deset procent. Mexická vláda ani centrální banka ale žádná bezprostřední opatření v reakci na propad kurzu měny prozatím neoznámily.

 
16:53
9. 11. 2016

Čeští politici vnímají zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států za volání americké veřejnosti po změně a jasném řešení svých problémů. Trumpovi příznivci i odpůrci věří tomu, že Trumpovo působení v čele světové supervelmoci neovlivní spojenectví Česka s USA. Velkou radost nad úspěchem republikánského kandidáta vyjádřil prezident Miloš Zeman, který Trumpa pozval do Česka. Zároveň znovu kritizoval současného velvyslance USA v Praze Andrewa Schapira. Lidé, kteří přáli úspěch Hillary Clintonové, doufají v to, že Trump zmírní svou předvolební rétoriku.

 
16:40
9. 11. 2016

Clintonová nenaplnila ani další avizovaný čas svého projevu. Média stále čekají na přenos jejích slov po prohře ve prezidenských volbách.

 
16:18
9. 11. 2016

Svět čeká na komentář ženy, která mohla být první prezidentkou Spojených států. Hillary Clintonová se ještě v noci stáhla do ústraní, původně plánovaný čas projevu pak ještě posunula o hodinu. Před televizní kamery a své podporovatele by se měla postavit okolo 17:30 našeho času.

 
16:15
9. 11. 2016

Hillary Clintonová může vyhrát v posledních třech nesečtených státech, nic to ale nezmění na celkovém vítězství Trumpa v prezidentských volbách.

15:58
9. 11. 2016

Americké akcie se po mohutných propadech na termínových trzích zklidnily a dnešní obchodování zahájily mírným růstem. Trhy tak překvapivě reagovaly na volební vítězství republikána Donalda Trumpa. Hlavní americké indexy tak neztratily nic ze zisků, které zaznamenaly počátkem týdne, kdy investoři všeobecně sázeli na vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové.

15:56
9. 11. 2016

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem je podle předsedy Strany zelených Matěje Stropnického pokusem o návrat nadvlády bílého muže.

„Vítězství Trumpa je zoufalý pokus o návrat nadvlády bílého muže ve světě, který již bílým mužům nepatří. Trump svůj svět včerejška, s jehož hluboce minulým programem kandidoval, nedokáže vrátit. Jeho politický program obnovené nadvlády řešení nepředstavuje“, uvedl mimo jiné Stropnický.

15:53
9. 11. 2016

Donald Trump boří hodně mýtů, které jsou spojovány s americkými prezidenty. Pravděpodobně je také prvním prezidentem USA, který se aktivně zúčastnil wrestlingové show (Trump nastupuje v 55. vteřině videa).

15:42
9. 11. 2016

Mexický prezident je připraven spolupracovat s Trumpem. Šéfka mexické diplomacie uvedla, že vláda nezaplatí zeď mezi zeměmi, kterou Trump navrhl.

15:32
9. 11. 2016

Na sociálních sítích už samozřejmě koluje řada vtipů ohledně vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách. Jeden z nich se týká i kultovního filmu Sám doma.

15:13
9. 11. 2016

Mnoho štěstí v prezidentské funkci popřál Trumpovi také bývalý guvernér státu Massachusetts a neúspěšný republikánský kandidát na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney. Toho před čtyřmi roky ve finále voleb předčil Barack Obama.

15:06
9. 11. 2016

Podívejte se, kde Trump dobyl silné državy demokratů, v nichž v předchozích volbách vítězil Barack Obama.

15:03
9. 11. 2016

Prezident Miloš Zeman dnes na tiskové konferenci, kde se vyjadřoval k výsledku amerických prezidentských voleb, řekl, že věří ve zlepšení vztahů s USA, které po volbě Trumpa nebudou zatíženy „některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira, který dává nevyžádané rady prezidentu republiky, kam má, či spíše kam nemá cestovat“.

15:01
9. 11. 2016

Luboš Morava (56) z obce Rovná na Pelhřimovsku oslavuje doma vítězství Donalda Trumpa. Oblékl si na to tričko Ortela a vzkázal, že lituje, protože nevolil Miloše Zemana, který je Trumpovi podobný.

VIDEO
Video se připravuje ...
14:56
9. 11. 2016

Karibský ostrov Kuba zahajuje pětidenní vojenské cvičení, které má připravit armádu, aby byla schopna čelit „různým nepřátelským akcím“. Uvedla to dnes vláda v Havaně. Oznámení bylo vydáno téměř současně se zprávou, že v amerických prezidentských volbách zvítězil kandidát republikánů Donald Trump, který Kubu ve své kampani opakovaně kritizoval. Havana ale cvičení s Trumpovým vítězstvím nespojuje.

14:55
9. 11. 2016

Podívejte se na celou gratulaci, kterou poslal český prezident Miloš Zeman svému nově zvolenému protějšku, Donaldu Trumpovi:

Vážený pane zvolený prezidente, s velkou radostí se připojuji ke gratulacím k Vašemu zvolení prezidentem Spojených států amerických.

Když jsem Vám během vypjaté předvolební kampaně jako jeden z mála evropských lídrů vyjadřoval podporu, věděl jsem, že ve Vaší osobě by Spojené státy zvolily prezidenta s novým a neotřelým pohledem na celou řadu politických témat. Mí političtí oponenti mě nazývali „českým Donaldem Trumpem“, protože si povšimli, že s Vámi sdílím stejný pohled na boj proti terorismu a takzvanému Islámskému státu nebo globální migraci. Přiznávám, že jsem vždy byl na tuto nálepku hrdý a nikdy jsem ji nepovažoval za urážku.

Dlouho před volebním dnem jsem byl také přesvědčen, že Vaším zvolením bude započata nová fáze česko-amerických vztahů a transatlantické spolupráce. Dobré vztahy mezi našimi zeměmi mají dlouhou tradici. Ve Spojených státech žije největší česká krajanská komunita v zahraničí. Vaše země je největším mimoevropským obchodním partnerem českých exportérů. Česká republika a USA těsně spolupracují na nejdůležitějších zahraničněpolitických tématech dnešního světa, jako je boj proti terorismu nebo podpora v Sýrii. Naše země sdílí společné hodnoty demokracie a svobody. Spojené státy americké jsou již dlouho naším skutečně strategickým partnerem.

Vážený pane zvolený prezidente, Česká republika jakož i já osobně se těšíme, že ve spolupráci s Vámi a Vaší administrativou budeme pokračovat v rozvoji blízkých vztahů mezi našimi zeměmi. Doufám, že brzy navštívíte Českou republiku, kam Vás mám tu čest pozvat. Ještě jednou Vám gratuluji!

14:51
9. 11. 2016

Ke gratulantům k vítězství Donalda Trumpa ve volbách prezidenta Spojených států se přidal i ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podle sdělení na oficiálním webu hlavy státu přitom vyjádřil naději, že USA budou Ukrajinu i nadále podporovat v konfliktu s Ruskem.

14:41
9. 11. 2016

Poslechněte si písničku, kterou pětitisícové slovinské město Sevnica oslavuje budoucí novou první dámu Spojených států Melanii Trumpovou, která se v tomto městě v dubnu 1970 narodila. „Jen kdybychom měli první dámu, svět by byl dokonalý,“ stojí v písni, kterou na počest své rodačky složila místní folkloristická skupina.

14:22
9. 11. 2016

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem je podle bývalého českého prezidenta Václava Klause dobré pro Ameriku, Evropu i Českou republiku. Poražen byl podle něj svět přetvářky a potlačování svobody projevu, nad politickými elitami vyhráli normální, obyčejní lidé. Trumpovo vítězství je podle Klause krutým zúčtováním s prezidentem Barackem Obamou a jeho politikou.

14:24
9. 11. 2016

Šéfka kampaně nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa dnes nevyloučila, že hlava státu po nástupu do funkce zřídí zvláštní prokuraturu pro vyšetřování neúspěšné konkurentky Hillary Clintonové. Trump v průběhu kampaně pohrozil, že speciální úřad vytvoří kvůli aféře s používáním soukromého e-mailového serveru pro vyřizování pracovní korespondence, když Clintonová působila ve funkci ministryně zahraničí.

14:18
9. 11. 2016

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách potěšilo srbského prezidenta Tomislava Nikoliče, který doufá ve větší porozumění pro „srbskou věc“. Na druhé straně albánský premiér Edi Rama trochu zalitoval, že nevyhrála „přítelkyně všech Albánců“ Hillary Clintonová.

14:02
9. 11. 2016

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí se pochlubil, že byl prvním světovým vůdcem, který zavolal Donaldu Trumpovi, aby mu blahopřál k jeho zvolení šéfem Bílého domu. S gratulací přišel i saúdskoarabský král Salmán, který je klíčovým spojencem USA na Blízkém východě. Irácká vláda uvedla, že vztahy Iráku se Spojenými státy mají „solidní základ“ a neočekává, že by se to po zvolení Trumpa mělo nějak změnit.

13:59
9. 11. 2016

Sázkové kanceláře v České republice prodělaly na vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách desítky milionů korun. Nejvyšší výhru, téměř 1,5 milionu korun, vyplatila Fortuna ženě z Prahy. Celkový objem přijatých sázek překročil 40 milionů korun a v porovnání s posledními volbami v roce 2012 byl čtyřikrát vyšší. Za rekordním náběrem v politických sázkách z českých prezidentských voleb v roce 2013 zhruba o deset milionů korun zaostal.

13:56
9. 11. 2016

Zajímavá statistika ukazuje, jak kdo hlasoval na základě rasy a pohlaví. Za pozornost stojí to, že i přes své sexuální skandály měl Trump značnou podporu mezi bílými ženami.

13:51
9. 11. 2016

Prezident Zeman se také opřel do autorů výzkumů veřejného mínění. Průzkumy totiž opakovaně selhaly. „Podobně jako u nás v případě krajských voleb, tak i v případě amerických prezidentských voleb se výzkumníci totálně zmýlili. Domnívám se, že bychom se měli všichni zamyslet nad tím proč. Citoval bych Jana Wericha: ‚Buď to dělají z blbosti, nebo za cizí peníze‘. Chtěl bych vzkázat jak českým, tak americkým výzkumníkům, aby neprodávali teplou vodu a aby si uvědomili, že když to neumí, tak to nemají dělat. Jediným skutečným výzkumem veřejného mínění jsou volby,“ poznamenal Miloš Zeman.

VIDEO
Video se připravuje ...
13:44
9. 11. 2016

Český prezident Miloš Zeman v krátkém vystoupení na Pražském hradě uvítal výsledky voleb v USA a Donalda Trumpa rovnou pozval do Prahy:

„28. září jsem vyjádřil veřejnou podporu tomuto kandidátovi, byl jsem jeden z mála evropských politiků. Souhlasím s jeho názory jak na migraci, tak na boj proti islámskému terorismu.“

Vážím si i způsobu vystupování Donalda Trumpa, který mluví srozumitelně, i když někdy drsně, vyhýbá se tomu, čemu se někdy říká politická korektnost. Odeslal jsem nově zvolenému prezidentovi blahopřejný dopis, kde jsem ho mimo jiné pozval na návštěvu České republiky. Věřím, že vztahy se Spojenými státy se touto volbou dále zlepší a nebudou zatíženy některými nedorozuměními, jako je například ne zcela profesionální postoj současného amerického velvyslance pana Schapira,“

rýpl si také prezident do Andrewa Schapira, který ho kritizoval za některé cesty na Východ.

13:35
9. 11. 2016

Donald Trump se stane 45. americkým prezidentem. Bude však úplně prvním v americké historii, který před nástupem do funkce nikdy nezastával žádnou veřejnou funkci ani nesloužil v armádě.

13:31
9. 11. 2016

Americký prezident Barack Obama dnes svého nově zvoleného nástupce Donalda Trumpa pozval na čtvrtek do Bílého domu, kde jej chce informovat o procesu předání úřadu.

13:27
9. 11. 2016

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem by mohlo podle ministra obrany Martina Stropnického pozitivně zvýšit tlak na evropské členy NATO, aby zvedli své výdaje na obranu. U hodnocení dalších předvolebních Trumpových výroků, které se týkaly NATO, Evropy nebo Ruska a které označil za znepokojující, byl Stropnický zdrženlivý. Trump podle něj bude muset ve funkci hledat kompromisy.

13:21
9. 11. 2016

Ještě než zvolený americký prezident Donald Trump složí v lednu slib, čeká ho tento měsíc jiná přísaha. Newyorský miliardář bude svědčit na svou obranu u federálního soudu, který se zabývá údajnými podvody v jedné z někdejších Trumpových společností. To se ještě žádnému novému prezidentovi nestalo, napsal dnes server Politico.

13:16
9. 11. 2016

K vítězství Donalda Trumpa se na svém facebookovém profilu vyjádřil také český prezidentský kandidát Michal Horáček.

13:12
9. 11. 2016

Donald Trump před malou chvílí zveřejnil svůj první tweet poté, co byl zvolen prezidentem:

„Jaký krásný a důležitý večer! Zapomenutý muž a žena už nikdy nebudou zapomenuti. Všichni teď spojíme síly jako nikdy před tím.“

9. 11. 2016

Kuba přijala výhru Trumpa s obavami, bojí se obnovy nepřátelství. Trump během kampaně prohlašoval, že by dohody o normalizaci vztahů zrušil, pokud kubánský režim prezidenta Raúla Castra nedá lidem na ostrově více politických svobod.

13:00
9. 11. 2016

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách podle předsedy KDU-ČSL a vicepremiéra Pavla Bělobrádka ukázalo, že lidé chtějí změnu a volají po řešení svých problémů. Je to podle něj varování nebo inspirace.


„Je to fenomén v Evropě i Americe, lidé prostě chtějí nějakou změnu, už je nebaví určité experimenty, chtějí, aby se nacházela řešení, která se dotýkají jich, to je pro nás určité varování nebo inspirace,“ řekl Bělobrádek novinářům k výsledku voleb.

12:56
9. 11. 2016

Íránský prezident Hasan Rúhání prohlásil, že nově zvolený americký prezident Donald Trump nemůže zvrátit dohodu o íránském jaderném programu, kterou loni uzavřel Teherán se světovými velmocemi. Trump v minulosti označil jadernou smlouvu s Íránem za „příšernou“.

12:53
9. 11. 2016

Protesty a násilnosti propukly na třech místech v Kalifornii po ohlášení Trumpova vítězství. Demonstrace ohlásila města Oakland, Berkeley a Davis.

12:50
9. 11. 2016

Celý projev Donalda Trumpa po jeho zvolení vám nabízíme nyní i s českými titulky, připravili ho kolegové z Reflexu.

VIDEO
Video se připravuje ...
12:43
9. 11. 2016

Afghánské islamistické hnutí Taliban vyzvalo nově zvoleného prezidenta Spojených států Donalda Trumpa ke stažení amerických jednotek z Afghánistánu.

 
12:25
9. 11. 2016

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjádřil přesvědčení, že s nově zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem vztahy obou zemí zlepší.

12:13
9. 11. 2016

Podporovatelé Donalda Trumpa ve velkém děkují Čechovi Zdeňku Gaždovi, který natočil kolaps demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Gažda pro Blesk.cz přiznal, že natočení videa nelituje. Sám volil Trumpa.

 
12:10
9. 11. 2016

Něměcká kancléřka Angela Merkelová gratulovala Donaldu Trumpovi. Mimo EU nemá Německo se žádnou zemí takový vztah jako s USA, uvedla. Trumpovi nabídla úzkou spolupráci.

 
12:06
9. 11. 2016

Trumpovo volební vítězství podle francouzského prezidenta Françoise Hollandea zahajuje období nejistoty a ukazuje, že Francie musí být silnější a Evropa musí být jednotná.

 
12:04
9. 11. 2016

Vítězství Trumpa by mohlo oddálit konec intervencí ČNB, uvedli analytici. Upozornili ale, že takové úvahy byly i po brexitu a nenaplnily se.

 
12:00
9. 11. 2016

„Spojené státy jsou důležitým partnerem a spojencem Slovenska i Evropské unie a pokládám za důležité, že to tak zůstane i budoucnu, uvedl slovenský prezident Andrej Kiska. Zároveň blahopřál Trumpovi k vítězství v prezidentských volbách.

11:55
9. 11. 2016

Vítězství Trumpa ve volbách okamžitě zvýšilo cenu zlata o více než pět procent na 1338 dolarů za troyskou unci. Dopoledne pak zlato kleslo k 1304 USD.

11:47
9. 11. 2016

Prezident Obama se telefonicky spojil s Trumpem a měli spolu prý „skvělý rozhovor“. Televizi CNN to řekla šéfka Trumpovy kampaně Kellyanne Conwayová.

11:39
9. 11. 2016

Smutek a frustrace voličů Hillary Clintonové.

11:37
9. 11. 2016

Republikánský guvernér Mike Pence zariskoval, když se připojil k jedné z nejméně konvenčních prezidentských kampaní, jakou Spojené státy pamatují. Sázka na spojenectví s prostořekým podnikatelem Donaldem Trumpem mu ale vyšla a Pence má nakročeno k tomu stát se velmi vlivným a výrazným viceprezidentem, píše list USA Today.

11:24
9. 11. 2016

Takto výsledky amerických prezidentských voleb vidí ruská státní televize.

VIDEO
Video se připravuje ...
11:20
9. 11. 2016

Vicepremiér Andrej Babiš v noci na středu přiznal, jak na Trumpa změnil názor a už by ho nevolil kvůli jeho chování vůči ženám. Dopoledne ale přišel i on s obsáhlou gratulací:

„Gratuluju Donaldu Trumpovi. Nemyslel jsem si, že vyhraje, všichni byli proti němu. Na amerických volbách se ukázalo, že průzkumy veřejného mínění se opět mýlily. Proto je i v Čechách beru s velkou rezervou... My máme výhodu, ze Trump na rozdíl od většiny Američanů dobře ví, kde leží Česká republika. Měl českou ženu a jeho dcera je z půlky Češka. Je to pragmatik a byznysmen. Uvidíme, jak se bude chovat jako americky prezident. Už podle prvního povolebního projevu je to zatím jiný Trump, než jaký byl, když oslovoval voliče.“

11:15
9. 11. 2016

Bývalý český prezident Václav Klaus si dal na vítězství Donalda Trumpa „panáka“ s kolegy ze svého institutu. Podle informací Blesk.cz šlo o meruňkovici.

11:14
9. 11. 2016

Británie a Spojené státy zůstanou silnými a blízkými partnery v obchodě, bezpečnosti a obraně. Uvedla to dnes britská premiérka Theresa Mayová v prohlášení, kterým blahopřála Donaldu Tumpovi k volebnímu vítězství.

11:09
9. 11. 2016

V Oregonu, kde vyhrála Hillary Clintonová, protestují stovky lidí, převážně studentů, proti Donaldu Trumpovi. Ozývá se i hromadné skandování „F**ck Donald Trump“.

11:02
9. 11. 2016

Donald Trump je podle německého vicekancléře Gabriela představitelem nové autoritářské a šovinistické internacionály.

10:50
9. 11. 2016

Osmý listopad 2016 se do historie republikánů zapíše zlatým písmem. Kromě postu prezidenta budou mít pravděpodobně pod kontrolou také Sněmovnu reprezentantů i Senát. Uvádějí to propočty televizních stanic NBC a ABC. Situace v Kongresu tak bude nahrávat nově zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

10:44
9. 11. 2016

Slovenský prezident Andrej Kiska pokládá za důležité, aby Spojené státy po zvolení Donalda Trumpa prezidentem zůstaly partnerem a spojencem Slovenska i Evropské unie.

„Spojené státy jsou důležitým partnerem a spojencem Slovenska i Evropské unie a pokládám za důležité, že to tak zůstane i v budoucnu,“ uvedl Kiska. Zároveň blahopřál Trumpovi k vítězství v prezidentských volbách.

10:37
9. 11. 2016

Svět si zvyká na nového amerického vůdce.

 
10:37
9. 11. 2016

Místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík očekává od Trumpa přehodnocení vztahů k Evropě, ale ne zásadní. Jedna věc je kampaň, druhá to, co se realizuje, řekl.

 
10:33
9. 11. 2016

Velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro novinářům řekl, že politika USA směrem k Evropě se zásadním způsobem nezměnila s žádnou administrativou během celého jeho života. „Pan (Donald) Trump ještě ani nedal dohromady svůj tým. Ale povím vám, že podle našeho názoru je silná a prosperující Evropa nutná. Jsme spojenci a NATO je důležité bezpečnostní uspořádání, které nás všechny chrání. Jsem si jistý, že na tom se nic měnit nebude,“ řekl velvyslanec novinářům.

 
10:30
9. 11. 2016

Vítězství Donalda Trumpa ve svém komentáři na Blesk.cz rozebírá Petr Holec. Přečtě si:

Trump vzal Ameriku útokem, Češi by se měli vyzbrojit.

10:32
9. 11. 2016

Evropská unie zve nově zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa na společný summit EU-USA při nejbližší možné příležitosti. Ve společném dopise, kterým mu poblahopřáli k úspěchu ve volbách, to dnes napsali předsedové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker.

10:29
9. 11. 2016

Zdá se, že francouzský tisk není Donaldu Trumpovi příliš nakloněn. Program nového amerického prezidenta je podle některých francouzských deníků velmi znepokojující. Nezamlouvá se jim především téma imigrace, ekologie, bezpečnosti, zahraniční politiky, terorismu či potratů.

10:23
9. 11. 2016

Premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka věří, že pod vedením nového prezidenta Donalda Trumpa budou Spojené státy nadále spolehlivým partnerem a spojencem České republiky. Uvedl to na Twitteru. Zároveň také zkritizoval průběh volební kampaně.

10:10
9. 11. 2016

Podle analytiků oslovených ČTK může s nově zvoleným americkým prezidentem Donaldem Trumpem nastat změna postoje Spojených států k Rusku. Odborníci se ale rozcházejí v názoru na to, nakolik to může narušit transatlantické vazby a vztahy v NATO. Nevylučují přitom, že USA pod Trumpem budou chtít hrát menší roli ve světě.

10:06
9. 11. 2016

Britský deník The Telegraph vtipně pojal informaci, že Vladimir Putin byl jedním z prvních vrcholných politiků, kteří Trumpovi pogratulovali.

9:56
9. 11. 2016

Podívejte se na celý vítězný projev Donalda Trumpa.

9:45
9. 11. 2016

K výsledkům amerických voleb se vyjadřují také sportovci. „Věděla jsem, že je Amerika rasistická, ale ne, že tak moc. Je to naše ostuda… napsala na Twitter například tenistka Martina Navrátilová.

9. 11. 2016

I takto by se dal chrakterizovat výsledek amerických prezidentských voleb.

9:42
9. 11. 2016

Ke gratulantům se podle agentury Reuters připojil také ruský prezident Vladimir Putin.

9:40
9. 11. 2016

Nově zvolený prezident USA Donald Trump má k České republice blízko. Ve Zlíně žije jeho bývalá tchyně Marie Zelníčková, která mu fandila. Pravidelně sem jezdí i republikánovy děti z prvního manželství.

9:34
9. 11. 2016

Vztahy EU-USA jsou silnější než jakékoli změny a Unie bude po zvolení Trumpa s Washingtonem dál spolupracovat, řekla šéfka diplomacie EU Mogheriniová.

9:34
9. 11. 2016
 
9:31
9. 11. 2016

Podle zahraničního experta TOP 09 Marka Ženíška je pro Českou republiku důležité udržet si co nejtěsnější vazbu na USA a doufat, že se hned nenaplní vše, o čem Trump hovořil v kampani. „Jeho výrok o tom, že země, která neplní své závazky k NATO, nemůže čekat ochranu USA, by měl být mementem nejen pro českou vládu a své závazky začít plnit dříve, než ve 20. letech 21. století, jak je zatím plánováno,“ uvedl. Celá Evropa musí nyní držet víc při sobě a vzít svůj díl odpovědnosti za dění v ní i světě, myslí si.

9:29
9. 11. 2016

Ekonomové se shodují na tom, že zatímco z krátkodobého hlediska nebude mít Trumpovo zvolení pravděpodobně na evropské, potažmo české hospodářství zásadní vliv, z dlouhodobého pohledu se projevit může.

9:26
9. 11. 2016

Evropské burzy zahájily obchodování poklesem kvůli Trumpovu vítězství ve volbách. Indexy německých a francouzských akcí ztrácejí téměř tři procenta.

První volební místnost se otevřela v Dixville Notch První volební místnost se otevřela v Dixville Notch | ČTK

Podívejte se, jak volby v USA odhadl novinář Erik Best:

Video  Erik Best o volbách v USA  - Alexandr Božilov, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Volby v USA jsou de facto dvoustupňové: Američané nevolí přímo, ale vybírají takzvané volitele. K úspěchu potřebuje kandidát v rámci celých Spojených států získat 270 z celkových 538 volitelů. Hlasování samotných volitelů je tradičně bez překvapení, protože kopíruje výsledky voleb v jednotlivých amerických státech. Volitelský výbor vybere prezidenta 19. prosince a nová hlava státu pak složí přísahu 20. ledna.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

zigzag ( 11. listopadu 2016 15:54 )

To je ta novodoba demokracie ala Clinton kdy podle ni by se mela vetsina podridit mensine

montevideo ( 10. listopadu 2016 18:49 )

Co ti Amíci blbnou? Trump je demokraticky zvolený prezident. Oni na tu svou "demokracii" neustále poukazovali a dokonce ji vnucovali ostatním. Některým ji i házeli na hlavy (viz Bělehrad). Tak co řvou ?

hejhej ( 10. listopadu 2016 10:57 )

Protestující, stejní chudáci jako u nás. Prezident je zvolený většinou. A co tím vyprotestují ???? Chtělo by to používat mozek

zednik ( 10. listopadu 2016 08:20 )

Proč začíná strašit utahováním opasků, když dobře ví, že celé roky nedodržujeme závazky ??? http://echo24.cz/a/wL6kP/cesti-politici-souhlasi-s-trumpem-evropa-se-o-obranu-musi-starat-sam a

zednik ( 10. listopadu 2016 08:05 )

„Nelze to zastavit, jestliže je Donald Trump prezidentem. Fajn. Pak to ale musí být tak, že bude naslouchat,“ řekl CNN osmnáctiletá demonstrantka v Los Angeles, Téhle osvícené voličce uniklo, že Clintonová se na ní a ostatní voliče vykašlala hned jak zjistila , že nevyhraje. Už je nepotřebovala. Tisíce jecj na ni čekalove skleněném domě v NY, nepřišla, raut zrušila,zalezla na celý den !! Trvalo víc jak 15 hodin !!! než jí někdo přesvědčil, že prostě vylézt musí a něco těm svým voličům musí říct. Nádherně předvedla, jak moc si "váží" svých voličů, ale těm trotlům to prostě nedochází...

Zobrazit celou diskusi