Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pod dohledem: Ministerstvo spravedlnosti USA bude sledovat prezidentské volby

Autor: mib/ČTK - 
7. listopadu 2016
21:42

Americké ministerstvo spravedlnosti v úterý vyšle své pozorovatele do volebních místností ve 28 amerických státech, což bude o pět více než při hlasování v roce 2012. V pondělí o tom informovala agentura Reuters. Oproti volbám před čtyřmi lety bude ovšem kontrolorů výrazně méně: v roce 2012 jich bylo přes 780, nyní kolem 500.

Ministerstvo spravedlnosti nesdělilo, kolik jeho zástupců bude ve volebních místnostech disponovat neomezeným přístupem. Po verdiktu nejvyššího soudu před třemi lety, který omezil pravomoci pozorovatelů vyslaných ministerstvem spravedlnosti, sleduje personál úřadu hlasování bez zvláštních oprávnění. Plný přístup mají komisaři jen v těch státech, jejichž soudy to výslovně povolí. Podle agentury Bloomberg taková povolení existují pro Aljašku, Kalifornii, New York a Louisianu.

Vlastní pozorovatele vysílají do voleb také republikáni a demokraté. Příznivci republikánského kandidáta Donalda Trumpa, který během kampaně opakovaně a bez důkazů hovořil o možných machinacích a podvodech, vytvořili vlastní kontrolní štáb založený na dobrovolnících z řad voličů. Jejich úkolem je shromažďovat důkazy o nepravostech pro případné soudní zpochybnění výsledků.

Demokraté akci Trumpových přívrženců v některých státech napadli u soudu, neboť se obávali tlaku na voliče a možných násilností. Soud těmto lidovým pozorovatelům zakázal vyvíjet jakýkoli nátlak na hlasující či je fotografovat, stejný výrok vynesl i na adresu demokratů.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

Oba kandidáti svedli v předvolebním období několik společných debat:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi