Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milion Rusů má HIV: Putin prohrává boj s epidemií, kondomy jsou stále „zlo“

Autor: Alexandr Božilov - 
4. listopadu 2016
06:09

Rusko se potýká s obrovským počtem lidí nakažených virem HIV. Oficiálně jich je téměř milion. To je suverénně nejvíc ze všech evropských zemí. Odborníci jsou navíc přesvědčeni, že celkový počet nositelů viru je mnohem větší. Co stojí za epidemií? 

Na alarmující počet Rusů nakažených virem HIV upozorňují odborníci již několik let. Tamní vládě se však nedaří tento závažný problém řešit. Nemocných naopak přibývá. Například vloni bylo ohlášeno 100 tisíc nových případů, což zhruba odpovídá celkovému počtu HIV pozitivních lidí ve Velké Británii. Experti varují, že tímto tempem pokoří do několika let počet nakažených v Rusku hranici dvou milionů.

„Ta epidemie se stále rozšiřuje. Bohužel, přijatá opatření jsou nedostatečná,“ uvedl pro britský deník The Independent ředitel ruského AIDS centra Vadim Pokrovsky. Podle něj je potřeba minimálně dvojnásobná částka než ta, kterou Kreml na boj s HIV nyní vynakládá – tedy skoro miliarda dolarů. Na to však Rusko v současné době nemá prostředky.

Na epidemii mají klíčový podíl narkomani. Podle studie z roku 2012 se 57 % Rusů nakazí HIV v souvislosti s užíváním drog. Ze statistik vyplývá, že infikovaný je každý pátý narkoman. Rusko má při tom nejvyšší počet drogově závislých ze všech světových zemí – 1,8 milionu. Přes 40 % HIV pozitivních se pak nakazilo při pohlavním styku.

O AIDS se nedočtete

Paradoxem je, že Rusko, které leží na hlavní drogové trase z Afghánistánu do Evropy, tvrdě postihuje veškeré drogové delikty. Závislí tak například nemají mnoho možností, kde by si mohli vyměnit jehly. Na kvalitní odvykací péči mohou rovnou zapomenout.

Pokrovsky si myslí, že kámen úrazu spočívá právě v současných ruských zákonech. Mimo zákon totiž stojí i metadon a buprenorfin, tedy látky, které pomáhají drogově závislým od návyku v mnoha světových zemích. „Aplikování tohoto druhu léčby zastavilo epidemii AIDS v Evropě. Představitelé naší vlády ale tvrdí, že je neetické léčit drogovou závislost jinou drogou. Podle mě je však mnohem důležitější zastavit epidemii AIDS,“ uvedl podle stanice Russia Today ruský expert.

Dalším aspektem, který napomáhá šíření HIV, je nedostatečná prevence a s tím spojená neznalost Rusů. Například zákaz „propagace netradičních sexuálních vztahů“, který výrazně postihuje také ruskou komunitu gayů, zapříčinil to, že je literatura zabývající se problematikou AIDS těžko k sehnání.

Ruská vláda není v boji s HIV příliš efektivní. Ruská vláda není v boji s HIV příliš efektivní. | Profimedia.cz

Pokrovsky si proto myslí, že je důležité začít s prevencí už na školách. „V Německu, které vykazuje nejnižší počty HIV pozitivních v Evropě, se děti o sexu učí povinně, včetně toho jak používat kondomy. Bohužel, ve Státní dumě je velký počet hysterických poslanců, kteří místo diskuse začnou okamžitě křičet něco o zvrácenosti,“ naráží nenápadně odborník na silný vliv pravoslavné církve, která používání kondomů rozhodně nepropaguje.

nezadat1 ( 4. listopadu 2016 09:34 )

Jsem šťasten,že v americe je pouze jen třetina lidí.

tgbg ( 4. listopadu 2016 09:31 )

Jasná prognóza pro Rusko . Vyzdechají. Proto se také snaží rozpoutat III. světovou válku!!!

tuba24 ( 4. listopadu 2016 07:42 )

Najviac z Europskych zemi? Rusko geograficky do Europy nepatri, spada tam jeho mensia cast (25%). Ani mentalne a ekonomicky nepatria do Europy. Je to zaostaly narod ochlastov, okupantov a zlodejov.

Zobrazit celou diskusi