Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Německo je ráj pro teroristy,“ obul se do českých sousedů prezident Erdogan

Autor: ČTK, Mii - 
3. listopadu 2016
15:00

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan má na Německo jasný názor. Je to ráj pro teroristy. Země podle něj léta chrání kurdské bojovníky a poskytuje útočiště „teroristické organizaci“ duchovního Fethullaha Gülena. Turecký prezident to ve čtvrtek podle agentury Reuters řekl v prezidentském paláci v Ankaře.

„Nemáme žádná očekávání stran Německa, ale historie vás bude soudit za napomáhání terorismu… Německo se stalo pro teroristy významným rájem,“ řekl Erdogan.

Turecký prezident rovněž prohlásil, že Německo léta chránilo přívržence Strany kurdských pracujících (PKK) a Revoluční strany pro lidové osvobození (DHKP-C). PKK bojuje v Turecku za samostatný Kurdistán a DHKP-C je krajně levicová strana. Turecko, Evropská unie i Spojené státy považují obě tyto strany za teroristické organizace.

Erdogan následně doplnil, že Německo je  „zadní dvorek gülenistické teroristické organizace“. Hnutí duchovního Gülena, který žije v USA, Ankara viní ze zosnování červencového pokusu o státní převrat a dlouhodobě pronásleduje jeho i jen domnělé příznivce.

Turci s Němci na ostří nože

Turecko-německé vztahy tento týden opět zhoršil zásah Ankary vůči opozičním médiím. Turecká policie v pondělí zadržela více než deset novinářů a členů vedení opozičního listu Cumhuriyet a jako důvod uvedla jejich údajné napojení na kurdské separatisty a na Gülenovo hnutí. Německá kancléřka Angela Merkelová posléze řekla, že je tvrdým postupem tureckého vedení proti médiím mimořádně znepokojena.

K policejní razii v deníku Cumhuriyet se kriticky vyjádřil i jeho bývalý šéfredaktor Can Dündar, který nyní žije v exilu v Německu a jehož tento měsíc čeká v Turecku v nepřítomnosti soud kvůli napojení na Gülenovo hnutí. Dündar byl už dříve odsouzen za zveřejnění informací o tureckých dodávkách zbraní syrským povstalcům.

Zobrazit celou diskusi