Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přežily teror islamistů. Pak je znásilnili humanitární pracovníci

Autor: Alexandr Božilov - 
3. listopadu 2016
18:10

Dostaly se z područí teroru organizace Boko Haram a cítily se konečně v bezpečí. Jenže pak jim ublížili ti, kteří je měli chránit. Řeč je o několika desítkách nigerijských žen, které podle organizace Human Rights Watch (HRW) sexuálně zneužili vládní úředníci v „bezpečných“ táborech. Prezident Buhari požaduje okamžité vyšetření skandálu.

HRW tvrdí, že má zdokumentováno 43 případů dívek a žen, které měli úředníci v uprchlickém táboře ve městě Maiduguri na severu země obtěžovat a nutit k sexu. Kromě úředníků jsou do skandálu dokonce zapleteni také policisté a vojáci.

Tábor měl přitom sloužit jako bezpečné místo pro ženy, které musely opustit své domovy a utéct před bojovníky islamistické teroristické organizace Boko Haram. Některé z nich byly v minulosti dokonce touto organizací uneseny a přinuceny provdat se za její členy.

Radikálové z Boko Haram Radikálové z Boko Haram | ČTK, Reuters, EPA

„Špatné je už jen to, že se těmto dívkám a ženám nedostává tolik pomoci, kolik by vzhledem k jejich utrpení potřebovaly. Je naprosto hanebné a nehorázné, že ti lidé, kteří by měli tyto ženy chránit, je napadají a obtěžují,“ uvedla pro stanici CNN pracovnice HRW Mausi Segun.

Několik dívek vypovědělo, že je pachatelé před znásilněním zdrogovali. „Nabídl mi nápoj ve skleničce. Hned, jak jsem ho dopila, usnula jsem. Když jsem se pak probudila, věděla jsem, že je něco špatně. Cítila jsem hroznou bolest a z mých intimních partií tekla krev. Strašně jsem se bála, tak jsem to nikomu neřekla,“ popsala CNN svoji zkušenost s jedním zaměstnancem tábora teprve 16letá Baga.

Nigerijský prezident Muhammadu Buhari uvedl, že je tímto zjištěním „znepokojen a šokován“. Ve svém prohlášení oznámil, že nařídil policejnímu řediteli a všem ostatním úřednickým špičkám, aby okamžitě zahájili vyšetřování a dopadli všechny pachatele těchto ostudných činů.

marais ( 4. listopadu 2016 13:01 )

 chudinky, 2 roky nemyté a hned znásilněné..

mandat ( 3. listopadu 2016 21:58 )

Je to zase jen polovicni pravda, spousta tech zen se vojakum sama nabizela za jidlo a za penize.Ty rafinovane si delaly fotky, kradly vojakum odznaky,mobily a pak je vydiraly.Tak to zase takove chudinky nebudou.Je par videi a info na internetu.

mirkli ( 3. listopadu 2016 20:38 )

A pak je znásilnili aktivisté! Fakt dobrý fór!

dumik ( 3. listopadu 2016 20:29 )

 to jsou celé slavné neziskovky a dobročinné organizace.. není to poprvé pracovníci jinách organizací OSN, jak prasklo před několik lety, znásilňovali děti.

Zobrazit celou diskusi