Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trumpa podporuje vlastní milice. „Na zbraně nám nesáhneš,“ vzkazují Clintonové

Autor: Alexandr Božilov - 
3. listopadu 2016
12:00

Ozbrojená skupina příznivců republikánského kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa trénuje v lesích Georgie. Pokud zvítězí Clintonová a bude ohroženo jejich právo nosit zbraň, jsou prý připraveni bránit se i za cenu vlastní smrti.

Na jihu Spojených států v lesích Georgie pochodují muži v maskáčích, neprůstřelných vestách a s útočnými puškami v rukou. Nejsou to však žádní airsoftoví nadšenci. Zbraně jsou skutečné a členové skupiny „Tříprocentní“ se připravují na případné vítězství demokratické kandidátky Hillary Clintonové.

„Tohle je poslední možnost, jak zachránit Ameriku,“ tvrdí Chris Hill, vůdce georgijské odnože Tříprocentních. „Sám jsem překvapený, že jsem dokázal přežít těch 8 let vlády Obamy bez toho, abych se zbláznil. S Hillary už bych to asi nedokázal,“ cituje Hilla agentura Reuters.

Video  Polovojenská jednotka se v lesích americké Georgie připravuje na výsledky voleb.  - Reuters
Video se připravuje ...

Hnutí Tříprocentní zahájilo svoji činnost v roce 2001 krátce po zářijových teroristických útocích. Tříprocentní, kteří se hlásí k odkazu amerického povstání proti britské nadvládě v 18. století, sami sebe popisují jako vlastenecké hnutí a přísahali, že budou za každou cenu bránit Ústavu Spojených států. Jejich název je odvozený od přesvědčení, že se do revoluční války proti Britům zapojila pouze 3 % tehdejší americké populace.

Ústava, konkrétně její druhý dodatek, který zaručuje americkým občanům držet a nosit zbraně a vytvářet milice, je teď podle skupiny v ohrožení. „Pokud Hillary vyhraje, budou ohrožena naše práva ohledně zbraní. Mám pocit, že první, co udělá, bude zavedení nových restrikcí ohledně střelných zbraní. A to by znamenalo, že už nebudeme moci nosit naše zbraně,“ vylíčil své obavy jeden ze členů skupiny.

Členové ozbrojené milice trénují v lesích Georgie. Chystají se na případné vítězství demokratky Hillary Clintonové. Členové ozbrojené milice trénují v lesích Georgie. Chystají se na případné vítězství demokratky Hillary Clintonové. | Reuters

Hill v případě vítězství Clintonové dokonce zvažuje ozbrojený pochod na Washington. Vůdce skupiny sice prý nechce ozbrojený konflikt, zároveň však ujistil, že jeho skupina je připravená bránit se, pokud by Clintonová chtěla nějakým způsobem pozměnit 2. dodatek americké ústavy.

„Budu zde pro své krajany. Budu je bránit před tím, aby jim někdo sebral zbraně. Budu bojovat, zabíjet a možná během toho i zemřu,“ uvedl Hill, který založil místní milici před několika lety.

 

Členové ozbrojené milice trénují v lesích Georgie. Chystají se na případné vítězství demokratky Hillary Clintonové. Členové ozbrojené milice trénují v lesích Georgie. Chystají se na případné vítězství demokratky Hillary Clintonové. | Reuters

Ozbrojené polovojenské skupiny nejsou v Americe žádnou novinkou. Do povědomí se dostaly v 90. letech především kvůli incidentům v Ruby Ridge a Waco. Odpor vůči autoritám kulminoval v roce 1995, kdy příznivec jedné z domobran spáchal bombový útok na vládní budovu v Oklahoma City, v důsledku čehož zemřelo 168 lidí.

Kvůli obavám z omezení práv držitelů zbraní, které prosazoval prezident Obama, počet ozbrojených extremistických skupin v posledních letech prudce vrostl. Zatímco v roce 2008 evidovaly americké úřady zhruba 42 milicí, minulý rok jich bylo už 276.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz ZDE

sDp3 ( 3. listopadu 2016 13:47 )

Trump je magor. V čele nejsilnější země demokratického světa by stanul nezodpovědný, populistický, hulvátský politik. Nemá rád NATO, obdivuje diktátory, chce rušit dohody o volném obchodu a tak dále. To známe, to víme.

babicka0022 ( 3. listopadu 2016 12:51 )

IQ60

pomoooc-hori ( 3. listopadu 2016 12:46 )

Jeden větší blb než druhý.

Zobrazit celou diskusi