Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kvůli hidžábu k soudu: Jak se na zahalování muslimek dívají v Evropě?

  • Autor: Alexandr Božilov - 
    3. 11. 2016
    06:26

    Kvůli zákazu nosit hidžáb zažalovala dívka ze Somálska pražskou střední zdravotnickou školu. Její ředitelka Ivanka Kohoutová tak stanula před Obvodním soudem pro Prahu 10. Jak se podobné případy řeší v jiných evropských státech?

     

  • 1.Velká Británie

    Země, kde muslimové tvoří přibližně 5,5 % populace, nezakazuje muslimkám nosit hidžáb (muslimský šátek, kterým si žena zahaluje vlasy, krk a poprsí), burku (oděv halící celé tělo ženy) ani nikáb (závoj zakrývající obličej s výjimkou očí), ačkoliv po tom politická strana UKIP intenzivně volá. Nicméně školy mají v tomto ohledu poměrně široké pravomoci. Mohou se totiž rozhodnout pro vlastní pravidla oblékání, popřípadě zakázat žákům zakrývat si obličej i vlasy jakýmkoliv způsobem.

    Ženy v burkách Ženy v burkách | scom

  • 2.Bulharsko

     

    Od roku 2009 platí v Bulharsku zákon, který ve školách zakazuje nejen hidžáby, ale také všechny ostatní náboženské symboly. V září tohoto roku pak bulharská vláda schválila zákaz nošení burek. Tento krok argumentovala snahou snížit riziko islamistických teroristických útoků. Předseda nacionalistické strany, která zákaz prosadila, k tomu řekl: „Burka je spíše uniforma než náboženský symbol.“

    V bulharských školách jsou hidžáby zakázané.(ilustrační foto) V bulharských školách jsou hidžáby zakázané.(ilustrační foto) | Foto: ČTK

     

  • 3.Francie

    Zákaz nošení náboženských symbolů, včetně hidžábů, ve veřejných školách schválil francouzský parlament už na počátku roku 2004. Tato právní úprava se týkala i dalších náboženských symbolů, jako jsou jarmulky nebo velké kříže. Zákon vycházel z odluky církve od státu z roku 1905.

     

    Země Galského kohouta v roce 2011 jako vůbec první v Evropě zakázala nošení burek i nikábů na veřejnosti. Kontroverzní zákon zakazuje muslimským ženám opustit dům se zahaleným obličejem. Ženy, které zákon poruší, riskují pokutu 30 tisíc euro a roční pobyt za mřížemi. To samé platí pro toho, kdo by ženu nutil pod pohrůžkou násilí zakrývat si tvář.

     

    Řada přímořských měst ve Francii rovněž zakázala nošení plavek pro muslimské ženy - takzvaných burkin.

    Některá francouzská města nošení burkin zakázala. Některá francouzská města nošení burkin zakázala. | EPA


  • 4.Belgie

     

    Belgie se stala po Francii druhou zemí, která zakázala nošení burek a nikábů na veřejnosti. Také zde ženy, které zákaz poruší, čeká trest. Za zakrytí tváře na veřejném prostranství jim hrozí tučná pokuta a týdenní pobyt ve vězení.

     

    Minulý rok například poslala jedna belgická škola domů 30 muslimských studentek kvůli nevhodnému oblečení.

    Takto ženy v Belgii na veřejnost nesmí. Takto ženy v Belgii na veřejnost nesmí. | Twitter


  • 5.Nizozemsko

     

    V Nizozemsku platí od roku 2008 zákaz nošení burky a nikábu ve veřejných školách. Týká se jak školaček a studentek, tak vyučujících, technického a administrativního personálu i rodičů. Nošení burek a nikábů na veřejnosti ale není zcela mimo zákon. Odkrýt si tvář však muslimky musí ve specifických situacích, kdy je nezbytné, aby byly vidět - například při policejní identifikaci.

    Také v Nizozemsku je zahalování ve veřejných školách zakázané. (ilustrační foto) Také v Nizozemsku je zahalování ve veřejných školách zakázané. (ilustrační foto) | NY Post



  • 6.Itálie

     

    Nejbohatší italský region Lombardie schválil na konci minulého roku zákaz nošení burek v nemocnicích a místních vládních budovách. Je to první případ, kdy některý italský region explicitně zakázal zakrývání tváře v souvislosti s islámem. Od roku 1975 při tom italská legislativa zakazuje jakékoliv zakrývání obličeje, které by mohlo znemožnit identifikaci policií.

     

    Některá města po vzoru Lombardie aplikovala tento zákaz také na burky a nikáby.

    Některá italská města zakázala burky na veřejných místech. Některá italská města zakázala burky na veřejných místech. | scom

  • 7.Německo

     

    U našich západních sousedů je na základě rozsudku ústavního soudu z roku 2003 zákaz zahalování plně v kompetenci spolkových zemí. A asi polovina z nich k zákazu přistoupila. Ministr vnitra Thomas de Maizière ale plánuje plošný zákaz zakrývání obličeje například při řízení auta, při jednání na úřadech, ve školách a na univerzitách, při práci ve veřejných službách a u soudů.

     

    V srpnu soud v dolnosaském Osnabrücku zakázal muslimské studentce účast na vyučování v oděvu, který zakrývá obličej. Jako argument uvedl, že burky a nikáby jsou „objektivní překážkou pro vyučování“.

    Do školy chtěla chodit v nikábu: Německý soud to muslimce zatrhl. Do školy chtěla chodit v nikábu: Německý soud to muslimce zatrhl. | scom

  • 8. Španělsko

     

    Španělské království zatím neplánuje plošný zákaz zahalování. Existují jen místní zákazy. V některých částech země místní vyhlášky plné zahalování zakazují. Například v Barceloně taková restrikce platí na veřejných místech, jako jsou úřady nebo školy.

     

    Vláda ve Valencii se ale zastala mladé studentky, která byla na týden vyloučena ze školy kvůli tomu, že si odmítla sundat hidžáb. Městští představitelé nařídili škole, aby studentce dovolila nosit tradiční muslimský šátek během vyučování.

    Hidžáb ve školách ano, či ne? Hidžáb ve školách ano, či ne? | Profimedia.cz