Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Trump 18 let neplatil daně z kasin. „Ulil“ si 22 miliard

Autor: ČTK - 
1. listopadu 2016
10:45

Účetní manévr, díky kterému nynější prezidentský kandidát Donald Trump v minulosti zřejmě až 18 let neplatil daně, považovali za pochybný i miliardářovi právníci. Informoval o tom list The New York Times (NYT). Daňovou kličku, které Trump využil, navíc v roce 2004 prohlásil Kongres USA za nelegální. Republikánský uchazeč o prezidentský úřad článek deníku nijak nekomentoval, zato Trumpova mluvčí Hope Hicksová hovoří o nepochopení ze strany NYT, případně dokonce o záměrně špatném výkladu zákona.

Jádrem sporu je podle dřívějších zpráv NYT ztráta 916 milionů dolarů (asi 22 miliard Kč) z provozu kasin, kterou Trump v roce 1995 vykázal a kterou v dalších letech postupně odepisoval z daní. Povaha odpisu je ale problematická, neboť Trump přiměl věřitele, aby mu stovky milionů dolarů odpustili. Z pohledu daňového úřadu je ale každý odpuštěný dolar příjmovým dolarem, který podléhá zdanění.

Tento problém podle NYT znamenal, že Trump stál před povinností nahlásit stamiliony dolarů odpuštěného dluhu, aby je mohl zdanit jako příjem. Účetním manévrem si ale otevřel cestu, jak odpuštěný dluh nehlásit.

Agentura AP poznamenala, že Trumpův účetní postup se velmi podobal tomu, který byl v té době již zákonem zakázán. Lišil se od něj jen drobnými detaily.

Trump dlouhodobě čelí v USA kritice, že nezveřejnil svá daňová přiznání za poslední roky, přestože to patří k nepsané tradici kandidátů na prezidentský úřad. Republikán se brání tím, že jeho daňové přiznání je předmětem auditu daňové správy, před jehož uzavřením nemůže prozradit obsažené informace.

Prezidentské volby v USA 2016 na Blesk.cz zde

3537 ( 1. listopadu 2016 18:29 )

http://www.youtube.com/watch?v=_cAWO85fYK0 

tgbg ( 1. listopadu 2016 16:41 )

v čr milion komunistických zlodějů neplatí téměř žádné daně z příjmu, neplatí dokonce ani zdravotní a sociální pojištění ,které sami prožerou v západní evropě jakože v údajném vzoru platí vysokopříjmoví mnohem vyšší daně ,v čr je platit nemusí, tady vybírají peníze od střední třídy a chudých trump jako miliardář neplatil daně, asi mu bylo líto peněz, které by správně měl odvést do rozpočtu to co na trumpovi vadí je, že asi jde na ruku ruským fašistům ( možná je to jen klasické divadýlko ,hra na naději jako s teroristou putlerem ) co vidím jako mnohem horší jsou desítky povražděných kritiků Trumpa,zastavené vyšetřování zlodějin Trumpa Proč o tomto média mlčí? Žádný důkaz, že americké volby nejsou zmanipulované

p_g_d ( 1. listopadu 2016 14:36 )

Tak zrovna tenhle, uřednická nátura, zřejmě poctivý je. Jak jsem psal, tohle je po povinných týdeních befelech na FÚ ta poslední kapka, končí z principu. Bude hospodařit, na vesnici ve vlastním není nízký důchod tak palčivý jak ve městech. Jinak tedy mě potvrzujete to co si o příznivcích EET myslím, tedy "podle sebe soudím tebe" a ještě řízlý českou náturou já už jsem v pohodě tak ostatní strouhnout. Jinak to co se vybere (a těm 18mld nevěřím) nepokryje ani náklady na státní zaměstnance co tahle vláda nabrala a ještě nabrat hodlá a to nemluvím o správě těch slavných IT systémů. Tak že ne, seknou s tím mnohdy právě ti poctiví, kteří už mají tlaku státu plné zuby a dělat to poctivě nadále je nad jejich síly, ti nepoctiví si jako vždy cestu najdou a ti největší za pomoci právníků. BTW: zjistěte si jaké daně platí Babiš ze svých podniků, např. za chemičky to jeden rok bylo tuším kolem 20 tisíc ...

avast ( 1. listopadu 2016 13:51 )

Vůdce sebranky Zeman už neví jak se udržet na trůnu tak se přátelí i s E.T., též hihihi

nezadat1 ( 1. listopadu 2016 13:31 )

Poctiví stím neseknou a ti druzí musí aby se nevidělo kolik vydělávali bez danění.Věřte .že vím o co jde a nebyl jsem lepší a nelituji toho,protože kdybych neulil,tak jsem dnes s tím důchodem co mě dali šel o žebrácké holi.

Zobrazit celou diskusi