Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svátek světel ponořil Dillí do smogové tmy. Za vše mohou ohňostroje

Autor: ČTK, abo - 
31. října 2016
16:36

Indickou metropoli Dillí dnes pokryla hustá vrstva smogu, za který z velké části může množství ohňostrojů odpálených u příležitosti svátku světel díválí. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Koncentrace miniaturních škodlivých prachových částic, které snadno pronikají do plic, dnes na některých místech v Dillí přesáhla 1000 mikrogramů na metr krychlový. To je desetkrát víc než bezpečná hodnota stanovená Světovou zdravotnickou organizací (WHO).

Úřady indické metropole předem varovaly obyvatele, že Dillí hrozí během svátku díválí extrémní znečištění vzhledem k nepříznivým faktorům, jako jsou vlhkost vzduchu a nízká rychlost větru.

Díválí je nejvýznamnější hinduistický svátek v severní Indii. Při oslavách je tradičně ve velkém množství odpalována zábavní pyrotechnika. Kampaně, které žádají občany o omezení ohňostrojů, nebyly v minulosti úspěšné a neuspěly ani nyní.

Video Díválí je nejvýznamnější hinduistický svátek v severní Indii. Při oslavách je tradičně ve velkém množství odpalována zábavní pyrotechnika. - Reuters
Video se připravuje ...

Pro některé Indy jsou oslavy příležitostí, jak ukázat své bohatství. Jisté zámožné podnikatelské rodiny utrácejí statisíce rupií za pyrotechniku, která je pak odpálena v průběhu jediné noci, napsal server BBC News.

Dillíská vláda minulý týden sdělila, že se pokusí snížit hustotu smogu instalací čističek vzduchu u silnic. Viditelnost dnes ráno ale klesla na pár metrů a rozhořčení lidé zaplavili sociální sítě fotografiemi smogové pokrývky.

Světová zdravotnická organizace považuje za bezpečnou hustotu PM 2,5 (prachové částice menší než 2,5 mikrometru) 100 mikrogramů na metr krychlový – to se ale týká pouze rozmezí několika hodin. Bezpečná průměrná roční hustota PM 2,5 je deset mikrogramů na metr krychlový.

Fotografie zachycující Dillí před začátkem slavností a po jejich skončení Fotografie zachycující Dillí před začátkem slavností a po jejich skončení | ČTK

Podle průzkumu WHO z roku 2014 se 13 z 20 nejvíce znečištěných měst světa nachází právě v Indii. Dillí je na tom vůbec nejhůř.

Dětský fond OSN (UNICEF) ve své nové zprávě dnes uvedl, že každé sedmé dítě na světě žije v oblastech se silně znečištěným ovzduším, kde hodnoty minimálně šestkrát přesahují bezpečné limity stanovené WHO. Celkem je takto postižených dětí asi 300 milionů. Většina jich žije právě v jižní Asii.

Podle UNICEF je znečištění vzduchu „hlavním faktorem v úmrtí asi 600 000 dětí do pěti let“, když způsobuje taková onemocnění, jako je zápal plic. Poznamenány jsou hlavně děti z chudých rodin.

Úmrtí u nich způsobuje jak vnější znečištění vzduchu, které mají na svědomí továrny, auta či prach, tak především znečištění vzduchu uvnitř budov, jež zaviňuje hlavně používání kamen na uhlí a dříví v rozvojových zemích.

Zobrazit celou diskusi