Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Střední Itálii zasáhlo silné zemětřesení. Zraněných jsou desítky lidí

Autor: ČTK - 
30. října 2016
12:00

Střední Itálii v neděli postihlo další silné zemětřesení, které si vyžádalo desítky zraněných. Podle italského Geologického a vulkanologického ústavu mělo sílu kolem 6,5 stupně a jeho ohnisko se nacházelo v hloubce deseti kilometrů. Otřesy, které oblast zasáhly v 7:40 českého času, byly cítit v široké oblasti od Bolzana po Neapol, informují italská média. Rozsah škod je značný, v řadě měst a obcí se zřítily budovy, včetně kostelů.

Epicentrum bylo podle Americké geologické služby USGS ve vzdálenosti zhruba 68 kilometrů jihovýchodně od Perugie. Otřesy vyvolaly mezi obyvateli paniku, vyděšení lidé vybíhali do ulic. Podle agentury ANSA byly záchvěvy citelné mimo jiné v Anconě a ve Florencii, zejména ve vyšších patrech budov.

Na některých místech bylo přerušeno telefonické spojení. V Římě úřady z preventivních důvodů zastavily provoz na dvou centrálních linkách podzemní dráhy.

Představitel regionální civilní ochrany Cesare Spuri sdělil, že z řady měst a obcí přicházejí zprávy o zřícených budovách. V historickém městečku Norcia, které se nachází v blízkosti epicentra nových otřesů, se zřítily dva kostely, včetně katedrály svatého Benedikta, uvedla ANSA.

„Viděl jsem peklo“

Starosta vesnice Arquata Aleandro Petrucci řekl, že celá obec je po nedělním zemětřesení zničená. „Arquata už neexistuje, všechno spadlo,“ citovala jej média. Tato vesnice utrpěla vážné škody už při zemětřesení z 24. srpna.

Podobně je na tom obec Ussita, kterou už zdevastovaly středeční otřesy. „Je to katastrofa, katastrofa!“ řekl agentuře ANSA starosta Marco Rinaldi. „Spal jsem v autě a viděl jsem peklo,“ dodal.

Nynější otřesy jsou zřejmě dalšími následnými záchvěvy po zemětřesení, které zasáhlo centrální oblasti Itálie ve středu. Způsobilo rozsáhlé materiální škody, jeden člověk při něm zemřel a několik tisíc lidí od té doby přežívá v provizorním ubytování. Řada lidí přespává podobně jako Rinaldi ve svých automobilech.

Předchozí srpnová katastrofa si ve stejném regionu vyžádala životy asi 300 lidí.

Podívejte se na škody po zemětřesení z neděle a z poloviny týdne:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi