Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Filipínský prezident dál vyvražďuje dealery. Nechal zabít i starostu

Autor: ČTK - 
28. října 2016
08:14

Filipínská protidrogová policie dnes při přestřelce na jihu země zabila starostu města Datu Saudi Ampatuan a devět lidí z jeho doprovodu. Informovala o tom agentura AP, podle níž šlo o nejkrvavější operaci od doby, kdy prezident Rodrigo Duterte zahájil tvrdé tažení proti drogám.

Duterte v létě otevřeně pranýřoval veřejné činitele zapletené do drogové kriminality. V srpnu přečetl seznam 150 politiků, včetně dnes zastřeleného starosty Samsudina Dimaukoma, které obvinil z účasti na obchodech s narkotiky a kterým nařídil, aby se okamžitě vzdali úřadům, jinak budou pronásledováni a dopadeni.

Dimaukom se podle AP policii sám přihlásil a popřel, že by byl zapletený do obchodování s drogami. Sdělovacím prostředkům přitom řekl, že on sám proti narkotikům bojuje, a Duterteho kampaň podpořil.

Byla to legitimní protidrogová akce, ale zabité osoby zahájily palbu na naše příslušníky,“ řekl novinářům mluvčí regionální policie Romeo Galgo. Další policejní činitel Bernard Tayong dodal, že incident se odehrál před rozbřeskem a že útočníci pálili na policisty ze tří aut na kontrolním stanovišti ve městě Makilala v provincii Cotabato.

Policie před ozbrojeným střetem dostala tip, že Dimaukomova skupina má v úmyslu přepravit „obrovské“ množství metamfetaminu z prezidentova rodného města Davao do provincie Maguindanao, v níž se nachází Dimaukomovo město Datu Saudi Ampatuan.

Policie odhaduje, že od 30. června, kdy Duterte nastoupil do úřadu, bylo zabito více než 3600 osob podezřelých z obchodování s drogami. Tvrdé tažení proti narkotikům vyvolalo mezinárodní znepokojení z možného nezákonného zabíjení, ale Duterte veškerou kritiku odmítá a trvá na tom, že splní svůj předvolební slib zbavit zemi drog.

zampi ( 28. října 2016 12:45 )

jasne, už te vidim ty hrdino jak zabijiš jeji kamošky ono to nefunguje tak že pred zakladkou stoji chlap s pytlíkama v kapse a děla na deticky psssst psssst

sores ( 28. října 2016 10:58 )

Tak tvrdě by se mělo jednat i v po.sraném, bázlivém Česku!!!! Kdo dělá zločinnosti nemá na světě co dělat!!! U nás se dávají směšné tresty, boháči se ze všeho vyplatí. Bordel,bordel a zase jen bordel je v české vesnici. Škoda jen, že nás Hitler nesloučil s Německem nebo Rakouskem. Lidi by se měli 100x lépe.

marti33 ( 28. října 2016 10:58 )

Když si dáte Datu Saudi Ampatuan do guglu tak vám vyběhne mimořádně nevkusná mešita natřená na růžovo... ano jedná se o muslimský jih Filipín a slimáci samozřejmě dýlujou drogy. U nás v Eu by to chtělo zastřelit prezidenta Kosova.

tgbg ( 28. října 2016 10:33 )

a kdyby Vaše dcera někomu nabídla drogy, třeba jenom marihuanu........  

hafblaf ( 28. října 2016 09:31 )

Měl jsem bohužel špatné zkušenosti, protože dceři někdo nabídl drogy na základní škole. Kdybych v té době věděl kdo to byl, zabil bych ho s úsměvem. Dealer by měl být poprvé upozorněn a pokud by pokračoval, tak zastřelen.

Zobrazit celou diskusi