Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zničené domy, desítky zraněných: Dvě italská zemětřesení způsobila chaos

Autor: ČTK - 
27. října 2016
06:41

Po dvou silných otřesech zasáhl dnes centrální oblasti Itálie třetí o síle asi 4,9 stupňů Richterovy stupnice. Oznámila to americká geologická služba USGS. Podle šéfa místního štábu civilní obrany Fabrizia Curcia byly při otřesech půdy zraněny desítky lidí. Čtyři jsou zraněni vážně, ale jejich životy nejsou ohroženy.

„Zprávy nejsou tak katastrofické, jak jsme se obávali,“ řekl Curcio novinářům. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že následky nejsou tak těžké jako koncem srpna, kdy v oblasti devastující zemětřesení zabilo na 300 lidí. Ve středu byly otřesy přesahující šest stupňů cítit až v Neapoli asi 250 kilometrů na jih a v Benátkách 300 kilometrů na sever. Z některých domů v Římě popadaly tašky.

První záchvěvy půdy o síle 5,4 stupně zaznamenali seizmologové ve středu krátce po 19:00 SELČ, asi dvě hodiny nato udeřilo zemětřesení ještě silněji. Druhé otřesy měly sílu 6,2 stupně, podle některých agentur 6,4 stupně Richterovy škály. Epicentrum prvních otřesů bylo u malé obce Castelsantangelo sul Nera, která leží v provincii Macerata (region Marche) asi 100 kilometrů jižně od Ancony.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi