Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dva vůdci al-Káidy jsou po smrti: V Afghánistánu je zabily americké drony

Dva vůdci al-Káidy jsou po smrti: V Afghánistánu je zabily americké drony (Ilustrační foto).
Dva vůdci al-Káidy jsou po smrti: V Afghánistánu je zabily americké drony (Ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
27. října 2016
06:42

Americká armáda při útoku bezpilotních letounů usmrtila v Afghánistánu dva nejvýše postavené vůdce teroristické organizace al-Káida operující v zemi. Oznámil to ve středu mluvčí Pentagonu. Útok byl proveden v odlehlé oblasti afghánské provincie Kunar.

Podle armádních činitelů šlo o nejvýznamnější podobnou operaci za posledních několik let. Jedním z cílů byl Farúk Katání, který velel jednotkám islamistů na severovýchodě Afghánistánu. Byl údajně jedním z hlavních plánovačů teroristických útoků na americké a spojenecké cíle v zemi. Muž byl v USA evidován ve speciálním seznamu „globálních teroristů“.

Druhým usmrceným teroristou byl Bilál Utábí, který v Afghánistánu budoval výcvikové základny, z nichž islamisté podnikali útoky proti spojeneckým silám. Jeho úkolem bylo rovněž verbovat a cvičit zahraniční bojovníky.

Katání byl považován za nejvyššího velitele al-Káidy v Afghánistánu. Utábí byl ve velitelské hierarchii dvojkou či trojkou, uvedl mluvčí Pentagonu. Operace, jejíž výsledky se stále vyhodnocují, podle něj výrazně omezí schopnost al-Káidy organizovat teroristické útoky ve světě a sníží rovněž operační možnosti islamistů v boji proti afghánské armádě.

fotrpjotr ( 27. října 2016 08:33 )

Zapomněli napsat,kolik u toho zahynulo civilistů,aha,to byli američtí agresoři,to se nesmí uvádět.

tgbg ( 27. října 2016 06:49 )

Dva vůdci AL-KAIDY řízení a vycvičení v Rusku !!! USA spolu s NATO jsou jediným skutečným bojovníkem proti islámským vrahům a fanatikům!!!!

Zobrazit celou diskusi