Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žádné urny v kredenci ani rozptyl popela: Vatikán dal katolíkům zákaz

  • Autor: tmp - 
    26. 10. 2016
    11:30

    Vatikán stanovil zbrusu nové podmínky pro katolíky, kteří chtějí být po smrti zpopelněni. Pozůstalí nemohou nově popel rozptýlit, rozdělit či uchovat doma, popřípadě v různých předmětech. Popel musí být uchován na církví schváleném místě. Podívejte se na přehled těch nejzásadnějších změn.

  • 1.Pozůstatky doma je výjimečně

    976598:full:true:truePopel ani úlomky kostí nesmí být uchovávány doma u pozůstalých. Pouze církevní úřady mohou jmenovat důstojná místa, kde se popel smí uložit. Pouze ve výjimečných případech může biskup dovolit, aby byl popel držen doma.

     

    Autorem textu je prefekt Gerhard Mueller, který byl posléze dotazován, zda neměl sám nějaké námitky zejména proti zákazu uchovávat blízké v jejich domově. „Mrtvé tělo není soukromým vlastnictvím příbuznými, nýbrž syn Boha, který je součástí Božího lidu,“ řekl Mueller. „Musíme se dostat přes toto individualistické myšlení,“ doplnil.

  • 2.Popel nesmí do šperků

    Japonec vysypal popel nenáviděné manželky na toaletě samoobsluhy. Japonec vysypal popel nenáviděné manželky na toaletě samoobsluhy. | Profimedia
    Popel ani pozůstatky nesmí být nikterak rozděleny mezi členy rodiny či vloženy do šperků a jiných upomínkových předmětů. Stejně tak nemůže být popel rozptýlen ve vzduchu, na zemi nebo na moři, neboť je takový postup projevem „panteismu, naturalismu a nihilismu.“ 

     

    Vatikán také několikrát zopakoval, že pakliže se katolíci rozhodnou pro zpopelnění z důvodu, který je v rozporu s křesťanskou vírou, musí být odepřen křesťanský pohřeb. Mezi důvody, které církev schvaluje patří – hygienické, sociální či ekonomické.

  • 3.Platnost nejasná

    Uložená urna Zity Kabátové Uložená urna Zity Kabátové | mbase
    Nové pokyny nesou datum 15. srpna a papež František je schválil 18. března. Není však jasné, zda platí retroaktivně či až nyní.

  • 4.Preferuje se pohřeb

    3065983:full:true:trueV dokumentu se na několika odstavcích autoři rozepsali, proč je důležité, aby byl mrtvý pohřben klasicky. „V návaznosti na nejstarší křesťanskou tradici církev naléhavě doporučuje, aby tělo zemřelého bylo pohřbeno na hřbitovech nebo jiných posvátných místech. Na památku smrti, pohřbu a vzkříšení Páně, tajemství, které osvěcuje křesťanský význam smrti, pohřeb je nejvhodnějším způsobem, jak vyjádřit víru a naději ve vzkříšení těla,“ píše se v dokumentu.

     

    Po většinu z více než dvoutisící historie katolická církev schvalovala pouze klasické pohřby. Až v roce 1963 Vatikán výslovně kremaci povolil. Vatikán i v nových pravidlech ale uvádí, že preferuje klasický pohřeb. „Církev i nadále upřednostňuje praxi pohřbívat tělo zemřelého, protože to ukazuje větší úctu k zesnulým. Nicméně, kremace není zakázána,“ uvádí přímo.

nabuchodonozor ( 28. října 2016 16:36 )

Ještě, že jsme z toho pitomého spolku katolíků s manželkou vystoupili. Ještě se dostat z NATO a EU a bude zase dobře.

zach ( 26. října 2016 20:06 )

 Všechny církve světa, běžte do ***ee...

dzery ( 26. října 2016 17:50 )

Rozkazuje jenom svejm ovečkám.

sandraine ( 26. října 2016 14:27 )

 Jsem Sandra Kelly Musculler tajemník kabinetu o půjčování peněz mezi zvláště. Musíte půjčování peněz mezi jednotlivci vyrovnat se s finančními potížemi, aby konečně prolomit patovou situaci, která způsobí bankám. Paní sandrana firma je schopna provést úvěr na částku, kterou potřebujete a s podmínkami, které vám usnadní život. Nabízíme 10.000 Euro na 5 milionů Euro na splácení o 5 let do 25 let ve výši 2% ročně. Můžete mne kontaktovat: sandrana_credito@hotmail.com děkuji

zada ( 26. října 2016 13:35 )

Tak katolíci do pozoru!!!!! Nedávno se slunce točilo okolo Země a Země byla placatá.... dnes Vám poručí jak nakládat se svými nejbližšími, zítra vám poručí komu "podříznout" krk!!!!

Zobrazit celou diskusi