Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čína chystá velké bodování miliardy lidí. Nedůvěryhodné čeká trest

Autor: Alexandr Božilov - 
25. října 2016
18:40

Sociální inženýrství v Číně čeká nejspíš další krok. Po dnes už opuštěné politice jednoho dítěte chystá tamní komunistická vláda bodový systém, který má u obyvatel hodnotit politické smýšlení, finanční kázeň nebo péči o rodiče. Kdo nebude mít dost bodů, se zlou se potáže.

Komunistická strana Číny si od ambiciózního plánu slibuje, že vybuduje kulturu „upřímnosti“ a „harmonickou socialistickou společnost“. Plán počítá s vybudováním obřích databází, kde budou úřady shromažďovat prakticky veškeré informace o čínských občanech, který je téměř 1,4 miliardy.

Na základě vyhodnocení zjištěných údajů dostane každý Číňan takzvaný sociální kredit, jehož hodnota bude stoupat či klesat podle jeho „důvěryhodnosti“.


Kritici: Je to krok k totalitě

Podle plánu čínské vlády by do hodnocení mohli zasáhnout také občané. Měli by mít totiž možnost bodově ohodnotit například doktory, lékaře, lokální politiky či obchodníky na základě jejich profesionality a poctivosti.

Záměr vlády má v Číně pochopitelně mnoho kritiků. „Čína směřuje k totalitní společnosti, kde vláda kontroluje a ovlivňuje soukromý život svých občanů. Tohle je Velký bratr, který o vás má veškeré informace a může je zneužít, kdykoliv se mu zachce,“ uvedl pro americký deník Washington Post čínský spisovatel a společenský komentátor Mu-žung Süe-cchun.

Čínská vláda bude hodnotit své občany podle „důvěryhodnosti“. Čínská vláda bude hodnotit své občany podle „důvěryhodnosti“. | Reuters

Mu-žung Süe-cchun naráží na to, že lidé s nízkým kreditem pocítí tvrdé dopady. Čínská vláda totiž plánuje „nedůvěryhodné“ občany citelně trestat.

Číňané, jejichž kredit nebude dosahovat požadovaných hodnot, se nebudou moci například ucházet o manažerské pozice ve vládních podnicích. Přijdou rovněž o možnost pobírat sociální dávky, budou mít omezené cestování a jejich potomkům nebude umožněno studovat na prestižních univerzitách.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi