Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Příměří v Aleppu končí. NATO děsí letadlová loď Rusů ve Středozemním moři

Autor: Alexandr Božilov - 
25. října 2016
14:20

Podle ruského ministerstva obrany neprovedlo již týden syrské ani ruské letectvo žádný útok na Aleppo a město během klidu zbraní opustilo několik desítek žen a dětí. Další příměří prý Rusko momentálně nezvažuje a do Středozemního moře vysílá letadlovou loď. Generální tajemník NATO vyjádřil obavy.

„Ruské i syrské letecké síly v průběhu uplynulého týdne kompletně zastavily přelety nad Aleppem,“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany Konashekov. Dodal také, že město opustili někteří civilisté. „V pondělí večer odešlo z Aleppa humanitárním koridorem za asistence ruských a syrských úředníků 48 žen a dětí.“


Evakuační koridory, určené pro civilisty, zraněné, ale také pro rebely, zůstanou podle Moskvy otevřené i po skončení příměří. Drtivá většina povstalců však zůstala ve městě. Koridory se údajně zdráhalo využít i mnoho civilistů, protože se báli, že budou zadrženi Asadovými jednotkami.

Bezpečnější už koridory téměř jistě nebudou. Dá se totiž očekávat, že se boje o klíčové syrské město znovu naplno rozhoří. „Otázka obnovení klidu zbraní momentálně není na pořadu dne,“ uvedl pro agenturu Interfax náměstek ruského ministra zahraničí Sergey Ryabkov.

Západ slunce nad Aleppem Západ slunce nad Aleppem | Reuters
Do oblasti Středomoří navíc míří ruská letadlová loď v doprovodu raketového křižníku a protiponorkových lodí. To znepokojuje generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga. „Obáváme se, že skupina s letadlovou lodí bude moci sloužit jako platforma k posílení útoků na civilisty,“ řekl Stoltenberg novinářům na tiskové konferenci před středečním a čtvrtečním jednáním ministrů obrany aliančních zemí v Bruselu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marais ( 26. října 2016 12:43 )

Vy si snad ze čtenářů děláte blázny?  Část Aleppa je zničená, ale jsou tam jen rebelové s rodinami, co se nechtějí vzdát a přitom odstřelují zbytek města, který je ve správě syrské armády! TAK KDO KOHO OHROŽUJE?????

nezadat1 ( 26. října 2016 10:57 )

Co mě je po Alepu když ty kuurvy americký bombardují a masakrují obyvatele Mosulu.

dzelo ( 25. října 2016 15:36 )

Co může ještě všechno tuto zločineckou organizaci NATO znepokojovat? Nevyvolává sama dost svým rozpínáním napětí ve světě. Je to je nástroj USA a politika této země je jasná-války,zbrojení a napětí ve světě!

dr.shapiro ( 25. října 2016 14:38 )

ANO,dle naprosto důvěryhodnýho zdroje a z těch NEJvyšších míst,komentátora tv čechia,velmistra novinářského fachu,borka,rusáci vraždí jenom a pouze civilisty a vůbec nejraději malé děti!Střepiny jejich mimořádně agresivních bomb,jsou naprogramovány tak,aby se zcela bezpečně vyhýbali vousatým profilům!Jak to ti rusáci dělají, to ví jenom agresivný KREML!Ani velmistr borek nedokázal tuto otázku uspokojivě ukojit!Bůh s námi,když rusáci začnou ty agresivně-selektivní pumy vrhat na nás a naprogramují pouze blondýny nebo nedejbože politiky!Co budeme potom dělat? 

Zobrazit celou diskusi