Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalá ministryně spravedlnosti jde za mříže. Zneužila moc v politickém boji

Autor: ČTK - 
24. října 2016
22:52

Soud v USA v pondělí za křivou přísahu a zneužití pravomocí uložil trest 23 měsíců vězení někdejší ministryni spravedlnosti amerického státu Pensylvánie Kathleen Kaneové. Informovala o tom agentura AP. Demokratka Kaneová byla první ženou, která stanula v čele pensylvánského ministerstva spravedlnosti; při nástupu do funkce slíbila skoncovat s vládním a úředním systémem založeným na známostech.

Kaneová stráví ve vězení z uložených 23 měsíců nejméně deset, poté může požádat o podmínečné propuštění. Soud jí uložil také osmiletou podmínku, která začne platit po odpykání trestu vězení.

Stoupající hvězda někdejší okresní prokurátorky, která se dostala až do vrcholové vládní funkce, ve které měla pod kontrolou policii a prokuratury v celém státě, pohasla kvůli sporům s politickými konkurenty, při nichž podle obvinění sahala k nekalým intrikám. Soud ji uznal vinnou mimo jiné ze zneužívání úřadu či z maření vyšetřování.

Potíže Kaneové začaly v roce 2014, když vyplula na povrch její snaha zamezit vyšetřování úplatkářské aféry několika zákonodárců. Poté se pokusila diskreditovat protivníky řízenými úniky informací do médií. Na funkci rezignovala letos v srpnu poté, co soud uznal její vinu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 25. října 2016 09:06 )

U nás by měli pro takovéto politiky (je jich tady sakra dost) zbudovat nový kriminál, řádně velký, ale mám obavy že by za chvíli praskal ve švech

Zobrazit celou diskusi