Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanci chtěli poslat prezidenta před soud. Příznivci tak vtrhli na zasedání

Autor: ČTK - 
23. října 2016
21:43

Venezuelský parlament, který ovládá opozice, ohlásil záměr postavit prezidenta Nicoláse Madura před soud za porušování demokratických procesů v zemi. Učinil tak několik dní poté, co venezuelská volební komise pozastavila proces odvolání Madura kvůli vyšetřování údajných podvodů v předchozí etapě shromažďování podpisů za referendum. Zasedání narušila stovka Madurových příznivců, která vtrhla do parlamentní budovy, informovala agentura Reuters.

Ohlášený záměr nemá naději na úspěch vzhledem k tomu, že venezuelská justice, včetně nejvyššího soudu, jsou obsazeny Madurovým stoupenci, kteří dlouhodobě blokují jakoukoli snahu o otřesení jeho pozice jako hlavy státu.

Je to politický a právní proces proti prezidentu Nicolásovi Madurovi, aby bylo vidět, jakou má odpovědnost v ústavní roztržce, která narušila demokracii, lidská práva a budoucnost země,“ řekl opoziční vůdce Julio Borges během zvláštního zasedání parlamentu.

Jednání poslanců krátce přerušila stovka provládních demonstrantů, kteří vtrhli dovnitř. Parlamentní stráž je ale zase vytlačila ven.

Další vůdce opozice a dvojnásobný prezidentský kandidát Henrique Capriles zareagoval prohlášením, že vládní Socialistická strana předvedla, co jedině umí. „Žádné nápady nebo argumenty, jen násilí!“ řekl.

Maduro, který nastoupil do nejvyššího úřadu po smrti prezidenta Huga Cháveze v roce 2013, se potýká s prudkým propadem popularity. V důsledku hospodářské krize je v zemi nedostatek potravin i léků a stát zápasí s astronomickou inflací. Opozice trvale viní venezuelské úřady a justici z toho, že porušují demokratické principy a umožňují Madurovi držet se u moci navzdory neoblibě u obyvatel a špatné hospodářské politice.



Zobrazit celou diskusi