Prezidentské volby v USA 2016 se konají v úterý 8. listopadu 2016. Občané Spojených států svými hlasy vybírají sbor volitelů, který volí nového prezidenta a viceprezidenta USA.

Harmonogram a systém prezidentských voleb v USA 2016

V období od 1. února až 14. června 2016 probíhaly v USA primárky a volební shromáždění občanů (tzv. kaukusy), ve kterých registrovaní voliči nepřímo volili či vybírali nominanty republikánů a demokratů určením delegátů.

V období dubna až srpna 2016 delegáti největších stranických subjektů následně na celostranických konventech nominovali stranického kandidáta na úřad prezidenta Spojených států. Republikán Donald Trump získal nominaci 19. července 2016, zatímco jeho oponentka Hillary Clintonová se stala nominantkou Demokratické strany 26. července 2016. Prezidentských voleb v USA se účastní i řada nezávislých kandidátů. Největší šance mají libertariánský kandidát Gary Johnson a kandidátka zelených Jill Steinová.

Prezidentské debaty v USA 2016

Dne 23. září 2016 byly zveřejněny termíny tří prezidentských debat a jedné diskuze viceprezidentů. Prezidentské debaty mezi kandidáty Republikánské a Demokratické strany byly naplánovány na 26. září na půdě Hofstra University, 9. října na Washingtonské univerzitě v St. Louis a 19. října 2016 na Nevadské univerzitě v Las Vegas. Viceprezidentská diskuze pak dostala termín 4. října na Longwoodské univerzitě.

Volební den (Election Day) a vyhodnocení hlasů volitelů

Volební den, tzv. Election Day, je vždy první úterý po prvním pondělí v listopadu v roce prezidentských voleb v USA. Občané v jednotlivých státech a kolumbijském distriktu (D. C.) hlasují pro volitele kandidátů. Letos tento den připadá na 8. listopad 2016.

Vyhodnocení hlasů volitelů probíhá první pondělí po druhé prosincové středě v hlavním městě unijního státu. Občany vybraní volitelé se scházejí, aby příslušnému kandidátovi odevzdali hlasy. Jde o tzv. většinový volební systém, tedy vítěz bere vše.

Vítězným kandidátem se v každém státu stává ten, jenž od volitelů obdrží nejvyšší počet hlasů. Volitelé se při své volbě řídí hlasováním občanů, ačkoli v některých státech nejsou jejich preferencí ze zákona vázáni. Následně jsou do Washingtonu, D. C. odeslány oddělené hlasovací lístky se jmény kandidáta na úřad prezidenta a na úřad viceprezidenta.

Sečtení hlasů volitelů prezidenta USA 2016

Dne 6. ledna 2017 se schází obě komory Kongresu. Předseda Senátu ex officio, tj. viceprezident, předčítá došlé hlasy volitelů z unijních států. Kandidát, jenž dosáhne většiny (překročí hranici 270 z celkových 538 volitelů), se stává novým prezidentem USA. Následně dne 20. ledna 2017 čeká nového prezidenta a viceprezidenta USA inaugurace. Oba složí přísahu, dle tradice, do rukou předsedy Nejvyššího soudu.

Výsledky volby prezidenta USA 2016

ZPĚT NA VÝPIS ČLÁNKŮ - PREZIDENTSKÉ VOLBY V USA 2016 >>>

Komentáře k volbám prezidenta USA 2016 najdete zde