Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Policie na Slovensku upřednostňuje šaríu před zákony? Týranou ženu policie odbyla s tím, že v islámu je to dovoleno

Domácí násilí (Ilustrační foto)
Domácí násilí (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: haj - 
19. října 2016
20:38

Žena (46) z Bratislavy a matka tří dětí si prožila peklo, když ji její muž Khalid M. A. pocházející ze Saúdské Arábie několik let psychicky a fyzicky týral. Když se zoufalá manželka s prosbou o pomoc obrátila na policii, dočkala se jen odmítnutí. Vyšetřovatelka jí prý dokonce řekla, že nejde o zločin týrání, jelikož islámské právo ženy znevýhodňuje. Skandální jednání slovenské policie se tak nyní bude vyšetřovat.

Manželé spolu žili v Bratislavě od roku 2004, ale jejich soužití se po čase proměnilo v teror. Lékař Khalid (41) měl podle deníku Pravda své choti zakazovat chodit ven, sledovat televizi či poslouchat rádio. Nařizoval jí prý i to, jak se má oblékat. Jakoukoliv neposlušnost trestal bitím. Žena na něj třikrát podala trestní oznámení, naposledy v roce 2012.

Jenže vyšetřovatelka vše smetla ze stolu a vyhodnotila to jen jako přestupek, načež se týraná žena i s dětmi sebrala a utekla. Její muž ji posléze nahlásil jako nezvěstnou a tvrdil, že si všechno vymyslela. Prý také trpěla depresemi a odmítala jím navrhovaný rozvod. „Islámské manželství a zákon o rodině znevýhodňují ženu různými způsoby,“ uvedla policistka v roce 2012 v posudku, kde domácí násilí zlehčovala kvůli konverzi oběti k islámu.

„Použít islámské právo jako právo bít ženu je absolutní nesmysl, je to právní nihilismus, absurdita a špatný žert,“ okomentoval rozhodnutí slovenské policie advokát Pavol Hagyari. „Skutek se stal na našem území. Není možné argumentovat jiným náboženstvím, které to připouští,“ dodala zase expertka na trestní právo Lucia Kurilovská.

Na případ upozornila koncem letošního září slovenská televize JOJ. Posléze se daly věci do pohybu a o případ se začal zajímat například i generální prokurátor Jaromír Čižnár. Ten nařídil, aby bratislavská okresní prokuratura prošetřila postup policie v letech 2010 až 2012. „Takové zdůvodnění ze strany vyšetřovatelky považuje generální prokurátor za obludné,“ řekla pro deník Pravda mluvčí generální prokuratury Andrea Predajňová.

Tyran už v současnosti sedí ve vazbě a čelí obvinění ze zločinu týrání blízké osoby. Hrozí mu sedm až patnáct let vězení. Jeho žena se tak snad nakonec spravedlnosti přece jen dočká, ovšem vyšetřovatelce, která vše zlehčovala, stejně žádný trest nehrozí. I kdyby jí či jejímu nadřízenému bylo prokázáno pochybení, od vyšetřování uběhly čtyři roky a vše je promlčené. „Za disciplinární provinění je možné uložit disciplinární opatření jen v zákonem stanovené lhůtě,“ uvedla pro Pravda.sk policejní mluvčí.

 

 

zkzkz ( 19. října 2016 21:12 )

 Vyhnat tu špinavou verbež z evropy

Zobrazit celou diskusi