Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Střelba v Německu: Neonacista začal pálit na policisty, 4 poranil

Německá policie (Ilustrační foto)
Německá policie (Ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
19. října 2016
15:25

Pravicový extremista ve středu v Bavorsku zranil čtyři policisty, kteří mu přišli odebrat zbraně. Dva z nich vážně postřelil. Lehce zraněný útočník byl zadržen a nyní ho policie vyšetřuje pro pokus o vraždu, uvedla agentura DPA.

Devětačtyřicetiletý muž začal střílet bez varování. Úředníci v doprovodu policistů mu přišli odebrat legálně držené zbraně. Důvodem byla „jeho nespolehlivost“, napsal server Spiegel online.

Pachatelem je myslivec s příslušným průkazem. Podle policie měl více než 30 různých zbraní, včetně historických kusů.

Incident se odehrál v bavorské obci Georgensgmünd vzdálené asi 40 kilometrů od Norimberku. Podobná přestřelka se stala i v srpnu v Sasku-Anhaltsku.

Stoupenci extrémně pravicového hnutí „říšští občané“ neuznávají současný německý stát, jehož institucím upírají legitimitu. Tvrdí, že nacistická „třetí říše“ nepřestala existovat. Bezpečnostní složky podle serveru Spiegel online neuvádějí počet příznivců tohoto hnutí.

Německé úřady varovaly, že počet ozbrojených příznivců krajní pravice, kteří jsou připraveni použít násilí, v posledních měsících prudce roste. Je to důsledek odporu ke shovívavé politice Německa vůči uprchlíkům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi