Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bitva o Mosul s ISIS začala. „Ofenziva vyvolá další uprchlickou vlnu,“ tvrdí OSN

Autor: ČTK, sou - 
17. října 2016
07:20

Irácké jednotky zahájily ofenzivu, jejímž cílem je znovudobytí severoiráckého města Mosul z rukou Islámského státu (ISIS). Oznámil to v pondělí časně ráno irácký premiér Hajdar Abádí v irácké státní televizi. Mosul je nejvýznamnějším městem, které ISIS ještě na severu Iráku kontroluje. Přípravy na boj o ně trvaly několik měsíců.

Osvobozovací operace v Mosulu má být podle agentur nejvýznamnější bitvou v Iráku od roku 2003, kdy byla zahájena invaze, jež svrhla bývalého prezidenta Saddáma Husajna

Americký ministr obrany Ash Carter v pondělí nazval zahájení operace za osvobození Mosulu „rozhodujícím momentem kampaně“, která zasadí poslední úder v porážce organizace Islámský stát. Carter také řekl, že věří, že Iráčané extremisty porazí a osvobodí Mosul a zbytek Iráku od radikálních ozbrojenců. Mezinárodní koalice vedená USA je podle něj připravena Iráčanům v boji pomoci.

Operace se zúčastní 25 tisíc iráckých vojáků

„Hodně štěstí hrdinným iráckým jednotkám, kurdským pešmergům a ninivským dobrovolníkům. Jsme pyšní, že můžeme stát po vašem boku v této historické operaci,“ komentoval zahájení ofenzivy zástupce USA v koalici proti ISIS Brett McGurk na twitterovém účtu. 

„Dnes jsem vyhlásil začátek heroické osvobozovací operace,“ oznámil irácký premiér v televizi obklopen vysokými iráckými důstojníky. Podle BBC uvedl, že do města vstoupí jen vládní jednotky. Brigádní generál Hajdar Fadl agentuře AP řekl, že ofenzivy se zúčastní přes 25 tisíc vojáků. 

V rámci přípravy na ofenzivu dorazilo již v pátek na frontovou linii poblíž Mosulu několik stovek příslušníků iráckých speciálních jednotek. V pondělí ráno po oznámení iráckého premiéra byla podle agentury AP už v okolí města slyšet sporadická střelba.

Ofenziva může prý vyvolat novou vlnu uprchlíků 

Dvoumilionové město Mosul, kde žijí převážně sunnité, obsadili radikálové z ISIS bez boje v roce 2014. Není jasné, kolik obyvatel žije ve městě nyní. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien ale oznámil, že v souvislosti s ofenzivou v Mosulu je ohrožen 1,5 milionu lidí. 

Humanitární organizace upozorňují, že boj o Mosul vyvolá zřejmě novou uprchlickou vlnu a že o útěk se pokusí až 700 tisíc lidí. Jen v prvních dvou týdnech po zahájení bojů očekávají humanitární organizace, že z města uprchne asi 200 tisíc lidí.

marais ( 18. října 2016 15:10 )

Západ+irácká vláda jim může postavit utečenecký tábor v bezpečné zoně nedaleko Mosulu a civilisté se tam můžou přesunout.. to neumí???

Deneček ( 17. října 2016 12:32 )

Bude to zajímavé,když ušáci budou bojovat proti svým žákům,které navíc vyzbrojili,měli by rychle nachystat trajekty a ty co se vzdají odvézt do USA.

gabreta ( 17. října 2016 11:55 )

To je na tom to nejsměšnější, že když dva dělají totéž, není to totéž. A nejtrapější je, že trapný OSN k tomu ještě na zakázku Amíkům sekunduje!!

ivoadler ( 17. října 2016 11:17 )

Irák: vládní jednotky dobývají Mosul. Hurá, sláva, juchajda a krucajda. Sýrie: vládní jednotky dobývají Aleppo. Fuj, hanba a zločin.

fotrpjotr ( 17. října 2016 10:23 )

Bude nás nějaká organizace informovat o počtu zabitých civilistů,nebo je označí za teroristy a ušáky za to vyznamená?

Zobrazit celou diskusi