Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandály bobtnají: Clintonová i Trump mají na kontě další průšvihy

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
16. října 2016
09:52

Seznam žen, které obvinily Donalda Trumpa ze sexuálního obtěžování, se dále rozrostl. V sobotu se přihlásila již devátá žena. Jeho soupeřka Hillary Clintonová se zase podle nově zveřejněných materiálů serverem Wikileaks vyhnula přímé kritice velkých společností z Wall Street, když analyzovala příčiny finanční krize během série placených projevů pro banku Goldman Sachs z roku 2013.

Zatím poslední údajnou obětí Trumpova nepřístojného chování je Cathy Hellerová, která popsala britskému listu The Guardian událost, jež se stala zhruba před 20 lety v Trumpově luxusním sídle Mar-a-Lago v Palm Beach na Floridě.

Hellerová při příchodu na pohoštění u příležitosti Dne matek podala Trumpovi vítajícímu hosty ruku, on ji ale prý strhl k sobě a „sápal se jí po rtech“. Žena na poslední chvíli odvrátila hlavu. Miliardář ji tak nakonec políbil jen na koutek úst.

Hellerová řekla, že na akci přišla spolu se svým manželem, dětmi a tchánem a tchyní a že ji Trumpovo chování „rozhořčilo a vyvedlo z míry“.

Republikánský kandidát veškerá podobná obvinění vytrvale odmítá a výpovědi údajných obětí označuje za cílenou kampaň volebního štábu své soupeřky Hillary Clintonové.

Platí Clintonovou bankéři z Wall Street?

Demokratická kandidátka se pro změnu potýká s únikem informací z e-mailů šéfa její kampaně Johna Podesty, které server Wikileaks postupně publikuje. Tým Clintonové jejich autentičnost odmítl potvrdit, či vyvrátit. Únik Podestových e-mailů je dalším z útoků na demokratickou prezidentskou kampaň, za níž podle pátečního obvinění amerických úřadů stojí Rusko.

Nově zveřejněné dokumenty neobsahují podle AP žádné šokující informace, které by svědčily o propojení Clintonové s bankovním světem díky finančním příspěvkům od bankovního sektoru, jak v průběhu jarních demokratických primárek naznačil sok Clintonové Bernie Sanders.

Její umírněnost v projevech ale pravděpodobně připomene liberálům v demokratické straně jejich obavy, že Clintonová má příliš blízko k bankám na Wall Street a nebude v případě zvolení dostatečně efektivně kontrolovat jejich případné excesy.

Demokratická kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová Demokratická kandidátka na prezidenta Hillary Clintonová | Reuters

Nelze očekávat, že by rozzlobení demokratičtí voliči ve větším počtu hlasovali pro republikánského kandidáta Donalda Trumpa, který se potýká s podstatně větším skandálem ohledně sexuálního obtěžování žen.

Stratégové Demokratické strany se ale obávají, že zklamání nad Clintonovou by mohlo poznamenat volební účast 8. listopadu mezi liberály a mladými voliči, napsala agentura Reuters.

Olej do už tak rozpáleného kotle ještě přilil Trump, když obvinil Clintonovou z užívání narkotik. „Láduje to do sebe, když zrovna neagituje“, prohlásil Trump na shromáždění v New Hampshire a navrhl, aby se před příští televizní debatou, která je na programu ve středu večer místního času (ve čtvrtek nad ránem SELČ), oba prezidentští kandidáti podrobili drogovému testu.

sores ( 16. října 2016 15:34 )

 Co je nám proboha po nich??? denně nás telka i rádio informuje. Jestlipak i v USA běžely zprávy o našich volbách???? A krmila denně jejich televize američany jak to u nás je ohledně politiky? 8 z 10 amíků ani neví kde nějaká mini vesnice Česko je! mají větší města než je celý náš buranov zlodějský.

denneter ( 16. října 2016 11:48 )

Trampík vyhraje.Přece nemůže to jelito Clintonovic.

konecnik ( 16. října 2016 11:40 )

 Aspon si muzou vybrat, v Rusku Vladimir zas pres 80%

ivoadler ( 16. října 2016 11:35 )

Blbost amerického voliče mi dělá starosti. Nakonec zvolí toho horšího kandidáta. Ale ani u nás to nelze vyloučit. I když náš volič má smysl pro humor a není tak prudérní.

james ( 16. října 2016 10:57 )

Proč se někdo nezeptá na Trumpa jeho bývalé manželky Ivany. Je to Češka a myslím, že by podala svědectví nejlepší. I dcera, kterou spolu mají, se česky domluví. Pro novináře, hlavně ty české by to bylo sousto, jako žádné jiné. Jenže... Asi to mají zakázané. Mohli by se dozvědět, že Trump je normální muž, zajistil rodinu a ještě by ho holky mohly pochválit. Tak se to prostě bulvárnímu hnoji, ani hnoji z WH nehodí do krámu. Tak zapoměňme na to, že Trump měl Češku. To je přes rámec obamovského mainstreamu.

Zobrazit celou diskusi