Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Merkelová s Turky urovnala vztahy. „Vidle“ jim do toho chtějí hodit symfonici

Autor: Alexandr Božilov, ČTK - 
15. října 2016
09:30

Napjaté vztahy mezi Německem a Tureckem se podařilo zklidnit teprve před několika týdny, když Ankara dovolila německým poslancům návštěvu na vojenské základně Incirlik. Téma arménské genocidy, které spor vyvolalo, ale může vztahy obou zemí opět narušit. Drážďanští symfonici se totiž chystají v Istanbulu uvést kontroverzní koncertní projekt, informovala agentura DPA.

Napětí do německo-tureckých vztahů v poslední době přineslo především červnové rozhodnutí Spolkového sněmu schválit rezoluci, která konstatuje, že masakry Arménů Osmanskou říší za první světové války byly genocidou. Turecko jako nástupnická země Osmanské říše ale termín genocida odmítá.

V reakci na rezoluci turecká vláda učinila několik odvetných kroků, mimo jiné odvolala svého velvyslance z Berlína a zrušila i návštěvu několika německých zákonodárců na letecké základně Incirlik, kde pobývají němečtí vojáci v rámci boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Turecký velvyslanec se do Berlína vrátil před týdnem. Minulý týden Ankara také umožnila skupině německých poslanců navštívit základnu Incirlik.

Plánovaná akce drážďanských symfoniků by ale mohla napětí mezi Berlínem a Ankarou opět zvýšit. Hudební těleso totiž plánuje 13. listopadu na německém generálním konzulátu v Istanbulu uvést koncertní projekt Aghet, který se právě masakrům Arménů v Osmanské říši věnuje. Podle symfoniků projekt slouží arménsko-tureckému smíření.

Drážďanští symfonici se chystají v Istanbulu uvést kontroverzní koncertní projekt. Drážďanští symfonici se chystají v Istanbulu uvést kontroverzní koncertní projekt. | Profimédia

Turecko přitom už v dubnu vyzvalo Evropskou unii, aby přestalo hudební projekt podporovat. Fakt, že dílo zazní na německém konzulátu, a dostane se mu tak oficiální podpory, by mohl vyvolat ostrý diplomatický spor, uvedla agentura DPA. Záštitu projektu Aghet už dříve poskytl i ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Kromě sporu o označení masakrů Arménů během první světové války napětí v německo-tureckých vztazích vyvolal nedávno také případ satirika Jana Böhmermanna, na nějž kvůli posměšné básní podal žalobu za urážku majestátu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Německá vláda stíhání Böhmermanna sice povolila, státní zastupitelství ale před časem rozhodlo o zastavení řízení. Právní zástupce turecké hlavy státu se proti tomuto rozhodnutí odvolal, u generálního prokurátora ale se stížností neuspěl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi