Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Masová demonstrace na Ukrajině. Tisíce nacionalistů pochodovaly Kyjevem

Autor: ČTK, sou - 
14. října 2016
21:30

Tisíce nacionalistů s pochodněmi v pátek pochodovaly Kyjevem a požadovaly od prozápadní vlády, aby vypověděla mírové dohody s proruskými separatisty v Donbasu. Demonstranti je označovali za kapitulaci před Moskvou. Policie odhadla počet demonstrantů na pět tisíc.

Pochod má být připomínkou založení Ukrajinské povstalecké armády (UPA) Stepana Bandery v roce 1942. Zatímco západ země oslavuje „banderovce“ jako bojovníky za nezávislou Ukrajinu, východ země a zejména Rusko na ně hledí jako na kolaboranty s nacistickým Německem. Poláci kladou UPA za vinu etnické čistky ve Volyni, označované Varšavou za genocidu. 

Pochod se podle policie uskutečnil v klidu, až na drobné incidenty, které vyřešilo napomenutí, a odpalování dýmovnic a petard poblíž komplexu pravoslavných klášterů Kyjevskopečorská lávra.

Kyjevem pochodovali nacionalisté, uctili banderovce. Kyjevem pochodovali nacionalisté, uctili banderovce. | Reuters

„Ukrajinský chrám ukrajinské církvi!“ skandovali demonstranti v narážce na skutečnost, že část lávry spravuje církev podřízená moskevskému patriarchátu. K dalším sloganům patřilo opěvování „veliké Ukrajiny“.

Mezi demonstranty byli příslušníci ultranacionalistické organizace Pravý sektor, jakož i dobrovolnického pluku Azov, válčícího na východě země s proruskými separatisty.

Kyjevem pochodovali nacionalisté, uctili banderovce. Kyjevem pochodovali nacionalisté, uctili banderovce. | Reuters

Právě členové a veteráni pluku Azov v pátek v Kyjevě založili novou politickou stranu Národní sbor. Ve svém programu požadují obnovení jaderného arzenálu, kterého se Ukrajina po dosažení nezávislosti zřekla, legalizaci držení střelných zbraní i zřízení cizinecké legie v rámci snahy o znovudobytí „okupovaných území“, jak Ukrajinci říkají Ruskem anektovanému Krymu a oblasti Donbasu ovládnuté separatisty.

tgbg ( 15. října 2016 12:20 )

Když prohitlerovské zlo RUSKA a ruští náckové likvidovali legitimně zvolenou vládu na Ukrajině a dosadili si proruského prezidenta-fašistu Janukovyče ,tak tito stateční vlastenci se dokázali postavit Rusko -fašistickému zlu a fašistického prezidenta svrhnout. běžní Ukrajinci žili mnohem hůře než za SSSR, byli jako žebrota ,živořili jako otroci v RUSKU , komunističtí vyvrhelové tam vše rozkradli a zadlužili ,žijí v krásné surovinově, bohaté zemi, mohli by žít klidný život v blahobytu,ale ruští fašisti s nimi mají jiné plány. amozřejmě fašistický puč oligarchů loutek RUSKA přinesl mnohem horší,mnohem zločinnější a korupčnější systém zla za Janukoviče , ruská ultrapravice = loutky oligarchů , vojenské bataliony zločinců kteří rozkradli zemi, normální reakce by byla tyto zloděje pochytat a zabavit jim zločinem nabyté majetky. ale hitlerovská propaganda KGB-FSB ,RUSKA fašistického zla ,naočkovala nenávist do mozků debilní ruské špíny ,zmanipulovali většinu ruského národa k nenávisti vůči Ukrajině které je desítky let dotovalo levnými surovinami, a tvořilo jim odbytiště potravin. každý režim který jen uznává ruské teroristy KGB-FSB ,je zločinný a kolaborant s masovými vrahy protektorátní vláda Ruska posílá ruským náckům stamiliony, léčí ruské teroristy, a nechává v Rusku vyzbrojovat a cvičit nácky na úkor ruských studentů, kteří hromadně opouštějí Rusko . to je zločin proti lidskosti spáchaný ruským (N) zrůdným totalitním režimem a českými komunisty (N) .

fotrpjotr ( 15. října 2016 07:41 )

Těmto náckům chce EU zrušit víza.

Zobrazit celou diskusi