Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Exorcisté nestíhají, hlásí Vatikán. Lidí posedlých démony je prý moc

Autor: Alexandr Božilov - 
14. října 2016
21:00

Vatikán se potýká s nečekaným problémem. Prudce roste počet lidí, kteří se cítí být posedlí démony a žádají pomoc exorcistů. Jen za minulý rok se v Itálii s touto žádostí obrátilo na církev okolo půl milionu lidí. Exorcistů je ale málo a nestíhají.

Minulý měsíc zemřel legendární exorcista otec Gabriele Amorth. Jeho nástupce otec Vincenzo Taraborelli přiznává, že být hlavním exorcistou Vatikánu pro něj představuje danajský dar.

„Je nemožné držet krok s poptávkou po vymítání démonů. Zůstalo nás pouze devět. Potřebujeme mnohem více exorcistů, abychom mohli vyřešit problémy lidí, kteří nás potřebují,“ postěžoval si listu Breitbart „Padre Vincenzo“, který prý zvládne vyšetřit až 30 pacientů denně.

Představa, že je půl milionu Italů posedlých Satanem či démony, je ale mylná. Podle dalšího exorcisty otce Ildebranda Di Fulvia si mnoho lidí plete posedlost ďáblem s chronickou depresí nebo schizofrenií. Di Fulvio tvrdí, že je schopný rychle rozpoznat, zda člověka opravdu ovládají temné síly, nebo „jen“ trpí mentální nemocí.

Posedlost ďáblem má podle zkušeného exorcisty specifické příznaky, mezi které například patří deformace obličeje; vyvrhování jídla či předmětů, které člověk nikdy nepozřel; používání archaických jazyků, které se dotyčný nikdy neučil; nadpřirozená fyzická síla či násilné chování při kontaktu s kněžími nebo svěcenou vodou.

Popularita exorcistů roste

S rostoucí poptávkou po exorcismu roste také zájem o toto tajemné řemeslo. Například minulý měsíc zvítězil v jedné z kategorií slavného filmového festivalu v Benátkách dokument Liberami. Ten mapuje život otce Catalda, který proslul obrovským počtem úspěšných „vymítacích“ zákroků.

Podívejte se na trailer k dokumentu Liberami:

Exorcisté ale odmítají, že by svoji temnou práci vykonávali kvůli slávě. Jejich hlavním cílem je pomoci lidem od utrpení. „Prvním krokem je konzultace s rodinnými příslušníky a psychiatry, aby se určilo, zda se jedná o lékařskou záležitost či nikoliv,“ vysvětluje otec Aldo Buonaiuto, že před vymítáním démonů má vždy přednost klasická lékařská péče.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 15. října 2016 12:21 )

Přednost při takové exekuci by měli dostat potentáti typu Sobotka, Dienstbier, Šabatová apod.

Zobrazit celou diskusi