Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kameraman natočil „loď duchů“ na Hořejším jezeře. Video studovali i experti

Američan natočil úkaz připomínající loď duchů.
Američan natočil úkaz připomínající loď duchů.  (Autor: Jason Asselin/Youtube, Profimedia)
Autor: Alexandr Božilov - 
13. října 2016
19:15

Jason Asselin natáčel v oblasti Velkých jezer na americko-kanadské hranici hudební klip pro alternativní rockovou skupinu. Zrovna se svými přáteli pozoroval duhu nad Hořejším jezerem, když jeho pozornost upoutalo něco úplně jiného. Nad hladinou jezera se vznášela prapodivná silueta. Asselin se chopil kamery a záhadný úkaz, který vypadal jako loď duchů, natočil.

Video se stalo hitem na YouTube. Během několika dní ho zhlédlo okolo půl milionu lidí. A okamžitě se vyrojily spekulace, co se za podivnou siluetou nad hladinou neklidného jezera může skrývat. Ze všeho nejvíce úkaz připomínal legendárního Bludného Holanďana  – loď duchů, která se objevila mimo jiné v populární filmové sérii Piráti z Karibiku

Tuto teorii podporuje i fakt, že se v oblasti Velkých jezer nachází přes 6000 vraků lodí, z nichž zhruba 550 leží na dně Hořejšího jezera. Podle místního námořního historika Fredericka Stonehouse je legenda o lodi duchů součástí kultury a tradice oblasti Velkých jezer.

Optický klam nebo maják?

K takovému vysvětlení je však skeptický docent psychologie z Michiganské univerzity Mark Becker. „Jestli je to loď duchů? Jsem si jistý, že není“, odpověděl Becker na dotaz americké televizní stanice CNN. Podle Beckera může video zachycovat jev podobný fata morgáně, kdy se odraz malého předmětu zdá mnohem větší: „Nemuselo to být tak velké, jak se z videa zdá.“

S dalším možným vysvětlením přišla televizní stanice CBS Detroit. Zhruba 15 kilometrů od místa, kde bylo video natočeno, stojí prý maják, který se svým tvarem tajemné siluetě nápadně podobá.

„Mohlo to vyobrazovat cokoliv, čemu ve své mysli věříte. A o tom život je – o snění“, uzavřel spekulace autor videa.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi