Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hrozba bombového útoku u německých hranic: Podezřelý terorista se může skrývat v Česku

Autor: ČTK, ljš - 
8. října 2016
13:26

Německá policie v sobotu ráno evakuovala dům v rezidenční čtvrti ve městě Chemnitz (Saská Kamenice), které leží nedaleko českých hranic. Jako příčinu uvedla „plánování bombového útoku“. Podle listu Die Welt provedla policie jednu řízenou explozi při vstupu do jednoho z bytů, uvnitř pak našla vysoce nebezpečnou látku. Podezřelý nájemník, kterým je dvadvacetiletý Syřan Jabel Albakr, v něm ale nebyl, policie po něm pátrá.

„Existuje podezření z plánování bombového útoku,“ uvedla mluvčí zemské policie v Drážďanech. Podle ní byla nutná evakuace a rozsáhlé uzavření oblasti. Operace s nasazením desítek policistů a speciálních jednotek se podle mluvčí týká domu v ulici Usti nad Labem na panelovém sídlišti Fritze Heckerta v Chemnitzu.

Policie celou oblast uzavřela a vyzvala obyvatele okolních domů, aby nevycházeli z bytů. Požádala rovněž veřejnost, aby nepublikovala na sociálních sítích fotografie či videa z místa zásahu. Později odpoledne německá policie na Twitteru uvedla, že v podezřelém bytě našla vysoce výbušnou látku. Kvůli bezpečnosti bude potřeba dalších evakuací.

Informace o tom, kde se měl plánovaný atentát uskutečnit, policie nesdělila. Podle serveru Online Focus ale mělo být terčem letiště. Agentura DPA s odvoláním na zdroje z bezpečnostních kruhů uvedla, že chystaný útok by mohl mít islamistické pozadí.

Podezřelým je 22letý Syřan Jabel Albakr pocházející z Damašku. Do Německa se dostal přibližně před rokem, podle serveru Daily Mail přišel s dalšími uprchlíky a byl pod dohledem federálních úřadů. Server Spiegel Online informoval o trojici zatčených, kteří údajně byli s podezřelým Syřanem v kontaktu.

„Vzhledem k tomu, že město Chemnitz leží nedaleko českých hranic, požádala saská policie české kolegy o pomoc při pátrání,“ sdělil mluvčí ústecké krajské policie Daniel Vítek, podle něhož ale nejsou důkazy, že by hledaný Syřan měl být v ČR.

 

fotrpjotr ( 9. října 2016 01:10 )

To určitě bude nějaký inženýr pyrotechnik,které chtěl otestovat výbušninu nové generace.

prycsnima ( 8. října 2016 20:52 )

 Už se vyskytují názory,že se nejednalo o TNT co nylo nalezeno v bytě ale o něco čemu se říká "špinavá"!?!

hanka666 ( 8. října 2016 18:25 )

Němci ani nevědí, jak se tento inženýr chemie dostal do Německa. Já vám poradím. Bude u Anděly v ložnici.

prycsnima ( 8. října 2016 15:03 )

 To by se v KARL-MARX-STADT nikdy nestalo.

Zobrazit celou diskusi