Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hurikán Matthew: Téměř 900 obětí, v Haiti se bojí epidemie cholery

Autor: ČTK, sou - 
8. října 2016
08:43

Čtyři dny poté, co hurikán Matthew zasáhl Haiti, místní úřady stále nedokážou odhadnout, jak moc se dosavadní bilance obětí - téměř 900 mrtvých - bude lišit od té konečné. Některé oblasti na jihu jsou totiž kvůli záplavám a spadlým mostům odříznuty od zbytku země, někde nefunguje ani telefonní spojení. Jisté je však podle OSN to, že zemi čeká nejhorší humanitární krize od ničivého zemětřesení v roce 2010. V sobotu dorazil k pobřeží amerického státu Jižní Karolína. 

„Máme zato, že počty obětí značně porostou s tím, jak se záchranné týmy budou dostávat do nepřístupných oblastí,“ uvedl ředitel charitativní organizace Oxfam na Haiti Jean Claude Fignole. Dodal, že nejdůležitější nyní je, co nejrychleji zásobovat Haiťany pitnou vodou a potravinami.

 

Na Haiti, které patří k nejchudším zemí světa, je nyní jednou z největších obav pro přeživší epidemie nemocí, zejména cholery, která si po zemětřesení před šesti lety vyžádala na 10 tisíc obětí. Proto jsou nutné zejména rychlé dodávky pitné vody.

 

Hurikán Matthew zasáhl Haiti v úterý. Větry, které ho provázely, místy dosahovaly rychlosti až 230 kilometrů v hodině. Tisíce domů se v důsledky větru a rozvodněných řek zřítily. Například město Jérémie na západním pobřeží, obývané asi 40 tisíc lidí, bylo téměř zcela zničeno.

 

Podívejte se na průlet okem hurikánu Matthew:
Video  Průlet okem hurikánu Matthew  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Stovky lidí přišly o život poté, co ně spadly stromy či zřícené domy nebo se utopily v rozvodněných řekách. Tisíce lidí byly zřejmě zraněny, mnozí z nich se snaží dostat do nemocnic. Někde se však do měst nedostanou. Například město Petit Goave, které leží asi 70 kilometrů jihozápadně od metropole, zůstalo z jedné strany odříznuto, neboť rozvodněná řeka strhla most na hlavní silnici.

 

Podle odhadu OSN bude humanitární pomoc potřebovat několik stovek tisíc lidí. UNICEF oznámila, že v nejhůře postižených oblastech žije půl milionu dětí. Zaplavením polí přišli podle OSN lidé také o asi 80 procent úrody na jihu země.

 

Hurikán v sobotu dorazil k pobřeží Jižní Karolíny

 

Hurikán dorazil k pobřeží nejjižnějšího cípu Jižní Karolíny, silní vítr o síle téměř 100 kilometrů v hodině zasáhl město Beaufort a okolní ostrovy. Přes 300 tisíc lidí z pobřežních oblastí Jižní Karolíny bylo evakuováno. Více než 150 tisíc lidí v regionu zůstalo v sobotu ráno bez elektřiny. Výpadek proudu ve státech Florida, Georgia a Jižní Karolína postihl již téměř dva miliony lidí.

 

Floridu hurikán nezasáhl přímo, přinesl však záplavy a vítr o rychlosti až 195 kilometrů v hodině. Dva lidé podle místních úřadů zabily v tomto státě padající stromy, starší pár se udusil v garáži, kam se schoval před bouří.

 

Bouře poničila pobřežní dálnici A1A severně od Daytona Beach. V tomto pobřežním městě byly zaplaveny oblíbené pláže, několika domům vítr odnesl části střech. „Znělo to, jako by se přehnalo tryskové letadlo. Měl jsem opravdu strach,“ řekl jednapadesátiletý mechanik Robert Walker, jehož domu na pobřeží vítr odnesl střechu.
V oblasti floridského pobřežního města Jacksonville bylo evakuováno půl milionu lidí, stejný počet musel opustit své domovy v pobřežních oblastech v sousední Georgii.

 

Prezident Barack Obama vyhlásil stav nouze

 

Od středy do soboty aerolinky v oblasti zrušily na 5 tisíc letů, nyní už se ale v Miami a na dalších letištích na jihu Floridy letový provoz obnovuje. Energetické společnosti slíbily, že dodávky elektrické energie na Floridě budou téměř zcela obnoveny do neděle.

 

Podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) nyní hurikán provází větry o síle asi 165 kilometrů za hodinu. K Jižní Karolíně by měl hurikán dorazit v sobotu ráno místního času (odpoledne SELČ), v sobotu večer místního času je očekáván u Severní Karolíny.

 

Pro Floridu, Georgii, Jižní i Severní Karolínu již americký prezident Barack Obama vyhlásil stav nouze, což umožňuje mimo jiné rychleji čerpat pomoc z federálních zdrojů. NHC v sobotu také oznámil, že tropická bouře Nicole dále zeslabila a postupuje na jih od Bermud směrem k Portoriku. Již dříve úřady informovaly, že by neměla zasáhnout pobřeží USA.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi