Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Turečtí diplomaté prosí Německo o azyl. Bojí se vrátit po čistkách domů

Autor: ČTK - 
7. října 2016
21:20

Nejméně tři turečtí diplomaté údajně požádali o azyl v Německu v souvislosti s čistkami v Turecku po nezdařeném pokusu části armády o převrat. Informovala o tom v pátek některá německá média s odvoláním na nejmenované vládní zdroje. Agentura Reuters poznamenala, že Ankara od puče zrušila platnost neupřesněného počtu tureckých diplomatických pasů.

Podle listu Süddeutsche Zeitung a televizních stanic NDR a WDR představitelé německého ministerstva vnitra sdělili členům Spolkového sněmu, že tři turečtí diplomaté pracující v Německu požádali o udělení azylu.

Tato událost pravděpodobně ještě zvýší napětí, které zavládlo mezi Berlínem a Ankarou poté, co Turecko popudila rezoluce schválená začátkem června německým parlamentem. Poslanci v ní masakry Arménů Osmanskou říší během první světové války označili za genocidu.

Süddeutsche Zeitung citoval nejmenované německé vládní zdroje, podle nichž nyní už může být počet žadatelů o azyl mezi tureckými diplomaty vyšší. Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) zatím o žádné z podaných žádostí nerozhodl.

Diplomaty žádající o azyl turecké úřady zřejmě podezřívají, že jsou stoupenci duchovního Fethullaha Gülena, žijícího v USA, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil ze zosnování pokusu o převrat.

Od potlačení puče bylo v Turecku podle údajů Reuters uvězněno kolem 32 000 lidí. Kromě toho přišlo o práci zhruba 100 000 státních zaměstnanců, včetně policistů, vojáků, soudců a učitelů.

VŠE O POKUSU O PŘEVRAT V TURECKU ZDE

Samo ( 7. října 2016 22:55 )

Je vidět, že se vyjadřuješ k něčemu o čem nemáš ani páru. Merkelová naopak prohlašuje, že snížil počet migrantů díky dohodě s Tureckem, takže není důvod proč by jim Německo potažmo EU nezaplatilo slíbené 3 miliardy EUR a Turci i nadále dodržovali dohodu.

Zobrazit celou diskusi