Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podívejte se do obřího hurikánu: Letadlo vlétlo do oka cyklonu Matthew

Autor: Alexandr Božilov - 
7. října 2016
19:31

Počet obětí hurikánu Matthew na Haiti se již blíží 842, oznámily to místní úřady. Živel se mezitím přesunul k jihovýchodnímu pobřeží USA. Na Floridě a v Jižní Karolíně je vyhlášen stav nouze. Úřady nařídily nebo doporučily evakuaci více než dvou milionů lidí a připravují se na nejhorší. Panují obavy, že by Matthew mohl napáchat podobné škody jako hurikán Katrina v roce 2005.

Hurikán Matthew sice u floridského pobřeží zeslábl, stále však dosahuje stupně 3. Tak se podle Saffirovy-Simpsonovy stupnice klasifikují tropické cyklony, které mohou ničit domy a způsobit velké záplavy.

Nyní se oko hurikánu nachází jen několik mil od pobřeží Floridy. Silný vítr vytváří velké vlny a ničí dráty elektrického vedení. Tisíce lidí jsou bez elektrického proudu. Starostové floridských měst vyzývají obyvatele, aby nevycházeli ven a ukryli se na bezpečné místo. Meteorologové mezitím monitorují situaci ze speciálního letadla „lovec hurikánů“, které je schopné hurikánem proletět.

Podívejte se, co zažívá posádka, když letadlo prolétá okem hurikánu

Video  Průlet okem hurikánu Matthew  - Reuters
Video se připravuje ...

Matthew cestou k Floridě udeřil v plné síle na nejchudší karibskou zemi Haiti. Oficiální bilance hovoří o 842 obětech. Toto číslo však zcela určitě není konečné. Mnoho lidí totiž neuposlechlo výzvy k evakuaci. Některá města jsou zcela zničená. Ze záběrů zkázy je patrné, že Matthew způsobil na Haiti nejhorší humanitární krizi od roku 2010, kdy ostrovní stát postihlo ničivé zemětřesení a následná epidemie cholery.

Letecké záběry ukazující dílo zkázy na Haiti

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi